Czosnkowy krem z białych szparagów z prażoną cebulką

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Biały krem z samych warzyw, bez wywaru mięsnego, rosołu czy bulionu, czosnek nadał zupie niesamowitego posmaku. Krem gotowany na małym gazie jak rosół, wyszedł bardzo aromatyczny. Dodatki oczywiście możemy dobrać pod własne smaki, jednak polecam spróbować z kleksem kwaśnej śmietany i chrupiącą prażoną cebulą ( a jeśli macie domową to już w ogóle rewelacja).

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6-7 średniej wielkości ziemniaków
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1 duży lub dwa mniejsze pęczki białych szparagów ( łącznie około 700g przed obraniem)
    2 cebulki dymki
    4 ząbki czosnku
    świeżo mielony czarny pieprz
    sól
    Do podania:
    kwaśna śmietana
    prażona cebulka/ groszki ptysiowe/grzanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem

Czosnkowy krem z białych szparagów z prażoną cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki.
    Ugotować na pół miękko.
  • 2. Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce, obrać nie naruszając główki warzywa.
    Ząbki czosnku obrać, wraz z cebulką pokroić na kawałki.
    Dodać do wywaru warzywnego, doprawić solą i pieprzem.
    Gotować do miękkości warzyw.
    Zupę zdjąć z gazu, zmiksować dokładnie blenderem.
  • 3. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany, posypać prażoną cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białe szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować