KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Delikatna i kremowa zupa krem z białych szparagów z dodatkiem mleka kokosowego. Po prostu niebo w gębie!

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g białych szparagów
    2 ziemniaki
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    200 ml mleka kokosowego
    ok. 1 litr bulionu warzywnego
    2 łyżki oliwy/oleju
    1 łyżeczka soku z cytryny
    sól, pieprz
    Dodatkowo: (do podanie)
    grzanki
    czarnuszka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Krem z białych szparagów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obieramy ze skórki. Cebulę kroimy w kostkę, a ząbki czosnku drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę/olej i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Białe szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końce i kroimy na mniejsze kawałki. Pokrojone ziemniaki oraz szparagi dodajemy do zeszklonej cebuli z czosnkiem. Podsmażamy około 4-5 min., a następnie zalewamy bulionem. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Zestawiamy zupę z ognia i blendujemy na gładki krem. Dodajemy mleko kokosowe i przyprawiamy pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny. Zagotowujemy zupę i trzymamy jeszcze na ogniu przez 2 min. Wlewamy na talerz, posypujemy czarnuszką i podajemy z grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białe szparagi Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować