Czosnkowe bułeczki

4.5 (187 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wspaniałe, aromatyczne bułeczki z czosnkiem i pietruszką. Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie. W sam raz do grillowych przysmaków :)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto:
    400 g mąki pszennej
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżeczki suchych drożdży
    250 ml lekko ciepłego mleka
    2 łyżki oleju

    masło czosnkowo-pietruszkowe:
    50 g miękkiego masła
    ok. 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    3 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Czosnkowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Do miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier, suche drożdże, wymieszać łyżką. Wlać ciepłe mleko i olej, wyrobić jednolite ciasto. Miskę przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. Ciasto podzielić na 12 równych części, uformować malutkie bułeczki, lekko rozpłaszczyć. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (można włożyć je do piekarnika na najniższą temperaturę, ok. 40C na ok. 20 minut). Lekko naciąć wierzch wyrośniętych bułeczek. W rozcięcie włożyć masło czosnkowo-pietruszkowe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 15-17 minut.
  • 2. masło czosnkowo-pietruszkowe:
    Do miękkiego masła dodać posiekaną pietruszkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, rozetrzeć łyżką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Czosnek Pietruszka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować