Puszyste bułeczki czosnkowe

4.5 (188 ocen)

  • 50 min

Pyszne na śniadanie i kolację, z dodatkiem domowego masła czosnkowego. Te bułeczki są bardzo puszyste i miękkie, świetnie sprawdzą się jako pieczywo na domowe zapiekanki, polecam!

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki:

    - pół kilo mąki pszennej (dałam 2,5 szklanki)
    - łyżeczka soli
    - łyżeczka cukru
    - 3 - 4 dkg drożdży
    - szklanka mleka
    - 1 żółtko
    - 2 łyżki oleju rzepakowego

    Nadzienie - masło czosnkowe:

    - 40 dkg miękkiego masła
    - 2 średnie ząbki czosnku
    - łyżeczka wegety

    Dodatkowo:

    - łyżeczka mieszanki ziół (zioła prowansalskie)
    - szczypta pieprzu cayenne
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Puszyste bułeczki czosnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Mąkę przesiać, dodać sól-wymieszać. Drożdże wymieszać z cukrem, rozpuścić w 1/2 szkl dobrze ciepłego mleka, przykryć do wyrośnięcia. Wyrośnięte wlać do miski z mąką, dolać resztę mleka, olej, żółtko i wszystko starannie wyrobić - ciasto ma dość zbita konsystencję. Pozostawić na ok. 30 min przykryte do wyrośnięcia. Czosnek rozgnieść w prasce, wymieszać z masłem i wegetą. Biało roztrzepać, dodać zioła i pieprz-zamieszać. Blaszkę wyłożyć pergaminem, posmarować margaryną. Z wyrośniętego ciasta formować kulki, które na oprószonej mąką desce do krojenia delikatnie rozpłaszczać i smarować łyżeczką masełka czosnkowego, zlepiać w jednym punkcie i formować znów kulki, posmarować każdą białkiem z przyprawami. Układać na pergaminie zachowując większe odstępy (u mnie 7 bułek). Piekarnik nagrzać do ok 190 st. C i piec przez 20 min na kolor złoty:) SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować