Podczas pieczenia bułeczek w domu roznosi się cudowny aromat czosnku. Bułeczki są prost w wykonaniu i szybko znikają z talerza
Składniki:
ciasto:
40 dag mąki pszennej
8 g świeżych drożdży
2 dag cukru + 2 łyżeczki do zaczynu
1/2 lyżeczki soli
30 ml mleka + 5 łyżek mleka do zaczynu
3 dag roztopionego masła
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
Bułeczki czosnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży , mleka oraz cukru zrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia.
2.wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze, wymieszać na gładkie ciasto. Umieścić w misce, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
3.Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części, uformować z nich kulki , następnie każdą spłaszczyć, tak aby powstały podłużne bułeczki.
Przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 min w ciepłe miejsce
4.Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Przeciśnięty przez praskę czosnek, masło i zioła rozetrzeć. Włożyć do rękawa cukierniczego.
5.Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Ostrym nożem naciąć do połowy, wycisnąć w to miejsce nadzienie.
Komentarze