Bułeczki czosnkowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Podczas pieczenia bułeczek w domu roznosi się cudowny aromat czosnku. Bułeczki są prost w wykonaniu i szybko znikają z talerza

Składniki:

  • ciasto:
    40 dag mąki pszennej
    8 g świeżych drożdży
    2 dag cukru + 2 łyżeczki do zaczynu
    1/2 lyżeczki soli
    30 ml mleka + 5 łyżek mleka do zaczynu
    3 dag roztopionego masła
    1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania

    Nadzienie:
    6 dag miękkiego masła
    6 ząbków czosnku
    2 łyżeczki ziół prowansalskich

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki czosnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży , mleka oraz cukru zrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze, wymieszać na gładkie ciasto. Umieścić w misce, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części, uformować z nich kulki , następnie każdą spłaszczyć, tak aby powstały podłużne bułeczki.
    Przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 min w ciepłe miejsce
  • 4. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Przeciśnięty przez praskę czosnek, masło i zioła rozetrzeć. Włożyć do rękawa cukierniczego.
  • 5. Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Ostrym nożem naciąć do połowy, wycisnąć w to miejsce nadzienie.
  • 6. Piec około 15 minut w 180 stopniach.

Porady

Bułeczki najlepiej smakują podane na ciepło

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować