Bułeczki czosnkowe

4.5 (140 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne i aromatyczne bułeczki z dużą ilością czosnku i natki pietruszki. W sam raz na śniadanie.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    8 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    380 g mąki pszennej + 1 łyżka
    200 ml ciepłego mleka + 2 łyżki
    30 g masła
    1,5 łyżeczki soli
    oraz:
    5 łyżeczek masła
    6 ząbków czosnku
    2 łyżeczki natki pietruszki
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki czosnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn: 2 łyżki ciepłego mleka mieszamy z łyżeczką cukru oraz mąki. Wkruszamy drożdże, mieszamy i odstawiamy na 10 minut aby drożdże zaczęły pracować. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn, ciepłe mleko, ostudzone masło oraz sól. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części, każdą z części formujemy w kulkę, i lekko spłaszczamy Bułeczki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z miękkim masłem oraz posiekaną natki pietruszki. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, następnie ostrym nożem robimy ukośne nacięcia. Środek każdego nacięcia wypełniamy masłem czosnkowym. Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować