Czekośliwka

4.17 (6 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne kruche ciasto kakaowe ze śliwkami i kakaową pianką. Idealne na różne okazje pięknie wygląda i prezentuje się na stole.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto
    3 szklanki mąki
    20 dkg cukru pudru
    20 dkg margaryny
    4 żółtka
    3 łyżki kakao
    2 łyżki śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Kakaowa pianka
    4 białka
    Szczypta soli
    0,5 szklanki cukru
    2 łyżki kakao

    Dodatkowo
    1 kg śliwek
Wystaw ocenę:

4.17 (6 ocen)

Zobacz również:

Ciasto ze śliwkami

Czekośliwka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i kakao. Dodaj margarynę, żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto.
    Podziel na 2 części większą i mniejszą.
    Włóż do zamrażarki na 2 godziny.

    Śliwki opłukaj, przekrój na pół usuń pestki.
    Blachę o wymiarach 26 x35 wyłóż papierem do pieczenia, zetrzyj na tarce o grubych oczkach większą część ciasta. Ciasto podpiecz około 10 minut w temperaturze 180st.
    Na podpieczone ciasto ułóż śliwki skórką do dołu.
    Białka ubij ze szczyptą soli i cukrem, dodaj kakao, pianę wyłóż na śliwki. Na wierzch zetrzyj mniejszą część ciasta.
    Piecz około 35 minut w temperaturze 180 st.

Porady

Ciasto po wystudzeniu możesz posypać cukrem pudrem. Do ciasta możesz użyć również śliwek mrożonych lub z kompotu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki węgierki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować