Czekoladowy tort walentynkowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Walentynkowe słodkości lubią czekoladę i róż. Obowiązkowo też powinny mieć kształt serca. Tymi prostymi zasadami kierowałam się przygotowując powyższy deser:).

Składniki:

  • Tortownica serce
    CIASTO:
    • 200 gram mąki,
    • 0,5 szklanki oleju rzepakowego,
    • 0,5 szklanki mleka,
    • 3 jajka,
    • 2,5 łyżki kakao,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
    • 1 szklanka brązowego cukru,
    Truskawkowa śmietanka:
    • 250 ml śmietanki 30%,
    • 1 galaretka truskawkowa,
    • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
    Wykończenie:
    • Polewa czekoladowa do obtoczenia tortu (kupna lub wykonana według sprawdzonego przepisu).
    Trufle do dekoracji:
    • 200 gram czekolady gorzkiej, 70% kakao,
    • 100 gram śmietanki 30%,
    • 50 gram masła,
    • 50 gram cukru pudru,
    • 30 ml rumu,
    • Kakao oraz cukier puder do obtoczeni trufli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Trufle

Czekoladowy tort walentynkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przed ubijaniem 1. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę łączymy ze sobą.
    Jajka wybijamy do miski, dodajemy do nich cukier. Całość ubijamy na puch.
  • przed pieczeniem 2. Do ubitych jajek wsypujemy sypkie składniki i wlewamy olej i mleka. Ciasto mieszamy do połączenia składników.
    Gotowe wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę w kształcie serca. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 55 minut w 180°C. Upieczone dokładnie studzimy.
  • podział ciasta 3. Przestudzone ciasto przekrawamy na połowę i przekładamy truskawkową śmietanką.
  • ubijanie śmietanki 4. ŚMIETANKA: Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Rozpuszczoną pozostawiamy do ostygnięcia.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy.
  • przekładanie 5. Do ubitej wlewamy tężejącą galaretkę. Całość miksujemy, a następnie dodajemy startą na tarce o grubych oczkach czekoladę. Po wymieszaniu śmietanką przekładamy dwie połówki kakaowego ciasta. Torcik pozostawiamy w chłodzie na około 1 godzinę, by śmietanka dobrze zastygła.
  • obtoczenie polewą 6. Zastygnięty torcik oblewamy polewą. Na polewę wykładamy trufle.
  • rozpuszczone składniki 7. TRUFLE:Śmietankę, czekoladę, masło i cukier umieszczamy w garnku. Składniki rozpuszczamy nad małym ogniem cały czas mieszając. Pod koniec do czekoladowej masy dodajemy alkohol. Tak przygotowaną płynną masę truflową odstawiamy na kilka godzin do ostygnięcia a następnie do zastygnięcia. Najlepiej umieścić ją po ostygnięciu w lodówce.
  • formowanie trufli 8. Z zastygniętej masy łyżką odrywamy jej porcje. W dłoniach formujemy z nich kulki, które obtaczamy połowę w kakao, a połowę w cukrze pudrze.
    Tak przygotowanymi truflami dekorujemy wierzch tortu. Trufle dokładnie „wciskamy” w polewę. Całość odstawiamy na około 1 godzinę by polewa i trufle zastygły. GOTOWE.

Porady

Polecam takie połączenie kakaowego ciasta i delikatnej śmietanki. Aby deser nabrał wyjątkowej słodyczy, wykończony został truflami. Czego chcieć więcej?

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować