Tort z białą truflą

4.5 (185 ocen)

  • 40 min

Uznaje wyższość czekolady białej nad wszystkimi innymi, więc to właśnie ona jest bohaterką tego przepisu !!!! ;)

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:

    2 jajka
    4 łyżki cukru
    5 1/2 łyżki mąki pszennej
    50 g stopionej białej czekolady


    Masa truflowa:

    300 ml śmietanki kremówki
    350 g połamanej na cząstki białej czekolady
    250 g twarożku o gładkiej konsystencji
    łyżka cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Trufle

Tort z białą truflą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

    Posmarować cienko tłuszczem tortownicę o średnicy 20 cm i wysypać ją mąką.
    W misce ubijać jajka z cukrem przez ok. 10 minut, lub do chwili, gdy masa stanie się puszysta, a po wyjęciu miksera przez kilka sekund pozostaje wgłębienie. W międzyczasie stopić czekoladę w kąpieli wodnej.
    Przesiać mąkę i delikatnie wmieszać do masy metalową łyżką.
    Dodać stopioną czekoladę i wymieszać.
    Wlać ciasto do tortownicy i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stop. przez 25 minut, albo do chwili, gdy ciasto będzie się uginać przy dotykaniu.
    Zostawić w formie na kilka minut do ostygnięcia i przełożyć na metalową kratkę. Ostudzone ciasto przełożyć z powrotem do tortownicy.

    Przygotowanie masy truflowej:

    Śmietankę przelać do rondelka, wymieszać z wanilią.
    Zagotować ciągle mieszając, aby nie przywarła do dna naczynia.
    Zdjąć z ognia, dodać kawałki czekolady i mieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
    Całkowicie wystudzić, wtedy dodać twarożek i dokładnie wymieszać.
    Wylać masę na ciasto i wstawić na 3-4 godziny do lodówki.
    Przełożyć na talerz, dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Biała czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować