TORT Walentynkowy

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Delikatny tort idealnie pasuje jako wyśmienity deser na Święto Zakochanych, ale nie tylko :) Upiekłam go z własnego przepisu na urodziny mamy- w przeddzień Walentynek. Radość z takiej słodyczy nie do opisania ;)

  • 5 godz.

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    -4 jajka
    -1,5 szkl mąki
    -1 szkl cukru
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Biszkopt (różowy/czerwony):
    -7 jajek
    -1,5 szkl cukru
    -2 szkl mąki
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -3/4 tubki barwnika spożywczego czerwonego
    * podaną ilość składników rozdzielamy na 1 małą tortownicę o śr.20cm, i 2 biszkopt w prodiżu( tak jak jasny)

    MASA do przełożenia:
    - 3 serki mascarpone 750 g
    -2 śmietanki kremówki 30% 400 ml
    -150 g cukru pudru
    -3 łyżki żelatyny spożywczej rozpuszczone w 1/2szkl cukru z ciepłą wodą

    MASA do dekoracji:
    -200 ml śmietanki kremówki 30%
    -4 łyżki cukru pudru
    -1,5 łyżki żelatyny spożywczej rozpuszczonej w 1/4 szkl cukru z ciepłą wodą
    -1/4 barwnika spożywczego czerwonego (dodany do połowy masy, druga połowa pozostaje biała)

    PONCZ:
    -sok z 1,5 cytryny zmieszany z 2 szkl ciepłej wody i 2 łyżkami cukru

    Dodatkowo:
    -dżem z czarnej porzeczki
    -2 opakowania delicji wiśniowych
    -galaretka wiśniowa
    -wiórki kokosowe
    -opakowanie drażetek śmietankowych
    -listki z białej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort walentynkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie biszkoptu jasnego: Białka ubić z cukrem na puszystą pianę, dodawać stopniowo żółtka i przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszać, wylać do prodiża, wcześniej wysmarowanego margaryna i obsypanym mąką. Piec ok.30-40 min.
  • 2. Przygotowanie biszkoptów różowych: Białka ubić na sztywno, dodawać cukier, dalej ubijać na puszystą piane. Stopniowo dodawać cukier,kolejno mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia. Na koniec cały czas miksując, dodawać po kropli barwnika spożywczego. Mniejszą część ciasta wylać na tortownicę o śr. 20cm i piec przez ok 30 min w 180 stopniach. Większą część ciasta wylać do prodiża, także uprzednio wysmarowanego margaryna i obsypanym mąką. Piec w prodiżu ok. 30-40min.
  • Masa z mascarpone 3. Przygotowanie masy do przełożenia: Śmietankę kremówkę ubić, aż będzie gęsta, następnie dodać cukier puder, cały czas miksując. Dodać serki mascarpone i wymieszać. Kolejno dodać ostudzony roztwór przygotowany z żelatyny i zmiksować. Masa powinna mieć sztywna konsystencję.
  • 4. Przygotowanie masy do dekoracji: Śmietankę kremówkę ubić, następnie dodać cukier puder, i na koniec cały czas ubijając dodać ostudzony wcześniej przygotowany roztwór z żelatyny. Masę podzielić na 2 części. Do jednej z nich dodać 1/4 tubki barwnika spożywczego i wymieszać. Druga część pozostaje biała.
  • Biszkopty 5. Biszkopt jasny i różowy z prodiża przekroić na 2 części- w poprzek. Biszkopt różowy z tortownicy również przekroić na 2 części- wyciąć serce.

    Galaretkę wisniową sporządzić wg przepisu na opakowaniu. Wylać do miski do zastygnięcia.
  • biszkopt 6. Przekładanie tortu: Na podstawce do toru układamy 1 część biszkoptu różowego. Nasączamy go ponczem cytrynowym.
  • dżem 7. Następnie różowy biszkopt smarujemy dżemem z czarnej porzeczki.
  • masa na biszkopcie 8. Na tę warstwę układamy 1 część biszkoptu jasnego. Nasączmy go ponczem. Smarujemy warstwą kremu mascarpone.
  • delicje 9. Kolejno na warstwie kremu układamy 2 część różowego biszkoptu. Nasączamy go ponczem. Smarujemy lekko kremem z mascarpone i układamy na nim delicje wiśniowe.
  • masa na delicjach 10. Na delicjach smarujemy kolejną cienką warstwę kremu z mascarpone.
  • serce na biszkopcie 11. Układamy 2 część białego biszkoptu, nasączamy ponczem. Smarujemy kremem. Następnie na środku układamy różowe wycięte serce (1 część).
  • serce 12. Biszkopt serce nasączamy ponczem i układamy na nim warstwę zastygniętej galaretki wiśniowej.
  • kokos 13. Galaretkę przykrywamy ostatnią warstwą różowego biszkoptu (serce). Lekko nasączmy. Całość smarujemy kremem mascarpone, brzegi toru, wierzch. Następnie obsypujemy całość wiórkami kokosowymi,
  • tort 14. Z mas do dekoracji szprycownicą zdobimy tort biało czerwonymi różyczkami. Dookoła serduszka wtykamy draże śmietankowe. Dookoła zdobimy listkami z białej czekolady
  • 15. Tort należy schować do lodówki. Najlepiej smakuje kolejnego dnia.

Porady

Śmietankę kremówkę należy schłodzić przed ubijaniem. Do kremu mascarpone można dodać więcej/miej cukru pudru wedle uznania- zależy od podniebienia :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować