Czekoladowo-śmietankowe babeczki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Czekoladowo-śmietankowe babeczki to deser doskonały na weekend, który możecie przygotować z dziećmi. Moim zdaniem te czekoladowe babeczki to nie mają sobie równych. Co ciekawe, właśnie takie babeczki przygotowywała moja babcia mi gdy byłam mała. Dopiero nie dawno znalazłam właśnie ten przepis i postanowiłam się z wami nim podzielić. Czekoladowo-śmietankowe babeczki to wypiek, do którego lubię wracać.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto
    250 g mąki pszennej
    125 g masła
    100 g cukru pudru
    50 g kakao
    3 żółtka
    budyń śmietankowy
    250 ml mleka
    60 g budyniu śmietankowego
    50 g cukru
    3 żółtka
    dekoracja
    60 g cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Czekoladowo-śmietankowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę, kakao, cukier puder, żółtka i masło łączymy ze sobą. Zagniatamy ciasto. Ciasto chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Foremki na babeczki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto dzielimy na 8 części. Wałkujemy i wylepiamy dno i boki foremek. Z pozostałego ciasta wykrawamy 8 okręgów, które posłużą nam za wierzch babeczek.
    Budyń śmietankowy: 150 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy żółtka i budyń śmietankowy. Do gotującego się mleka dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. studzimy.
    Do środka foremek układamy po łyżce zimnego budyniu. Przykrywamy wcześniej przygotowanym wierzchem. Zlepiamy boki. Postępujemy tak ze wszystkimi 8 babeczkami. Pieczemy babeczki w 180 stopniach przez 20 minut. Studzimy. Wystudzone babeczki posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować