Małe, słodkie co nieco do popołudniowej kawy. Puszyste babeczki śmietankowe z dodatkiem ulubionego dżemu są dziecinnie proste w przygotowaniu, a smakują wspaniale. Świetnie sprawdzą się jako słodkości na Wielkanocny stół.
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
-1,5 szklanki mąki
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-3/4 szklanki cukru
-2 opakowania budyniu śmietankowego w proszku
-2 jaja
-200 ml śmietany 18%
-100 g masła
-12 łyżeczek ulubionego dżemu (u mnie malinowy)
-szczypta soli
Babeczki śmietankowe z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, budynie, sól, cukier oraz proszek do pieczenia mieszamy w misce. W osobnej misce mieszamy dokładnie jajka, śmietanę oraz roztopione masło. Masę śmietanową wlewamy do suchych składników i dokładnie mieszamy.
2.Połowę masy wykładamy do wyłożonej papilotkami foremki do babeczek. Układamy po łyżeczce dżemu.
3.Przykrywamy pozostałą masą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut. Smacznego!
Komentarze