Czekoladowo - pomarańczowe trufle z kaszą manną

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kasza i czekoladki? Tak! ;)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - czekolada mleczna: 200 gramów
    - kasza manna: 3 łyżki
    - mleko 1,5%: 200 mililitrów
    - masło (miękkie): 1 łyżka
    - kakao gorzkie: 4 łyżki
    - migdały, drobno posiekane: 150 gramów
    - skórka z pomarańczy: 1 sztuka
    - rum ciemny: 50 mililitrów
    - papilotki: 40 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowo - pomarańczowe trufle z kaszą manną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy do niego łyżkę masła i doprowadzamy do wrzenia, uważając by nie wykipiało. ;)

    Zmniejszamy gaz, dodajemy drobno posiekaną skórkę ( i wcześniej sparzoną ) pomarańczową oraz kaszę mannę.

    Mieszamy przez pięć minut aż masa zgęstnieje.
  • 2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do kaszy, wsypujemy kakao i wlewamy rum.
    Wszystkie składniki dokładnie łączymy i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.

    Orzechy drobno siekamy, z masy formujemy niewielkie kuleczki, obtaczamy w migdałach i wkładamy do papilotek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować