piernikowe muffinki-choinki

4.51 (194 ocen)

  • 60 min

wietnie wyglądają i na pewno byłby piękną ozdobą świątecznego stołu. Pieczenie takich babeczek to też fajny pomysł na spędzenie czasu z dzieckiem- moja córcia miała wielką frajdę ozdabiając choinki.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 12 sztuk:
    na ciasto:
    3/4 szklanki cukru
    2 jajka
    1 i 1/4 szklanki mąki
    1/2 szklanki mleka
    1/4 szklanki oleju
    150 g powideł śliwkowych
    łyżka przyprawy do piernika
    2 łyżki kakao
    1/2 łyżeczki sody
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    na krem:
    600 ml śmietanki kremówki
    4 łyżki cukru pudru
    2 opakowania śmietan-fixu
    zielony barwnik spożywczy
    dekoracje cukrowe
Wystaw ocenę:

4.51 (194 ocen)

Piernikowe muffinki-choinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika i kakao. Przesiać do masy jajecznej. Dodać powidła, olej i mleko. Zmiksować krótko na gładkie ciasto. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami i napełnić je ciastem do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 20 minut, sprawdzając patyczkiem czy są już upieczone. Wystudzić.
    Kremówkę ubić z zagęstnikiem i cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać szczyptę barwnika. Krem przełożyć do szprycy i wyciskać na babeczki formując kształt choinki. Ozdobić cukrowymi dekoracjami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować