wietnie wyglądają i na pewno byłby piękną ozdobą świątecznego stołu. Pieczenie takich babeczek to też fajny pomysł na spędzenie czasu z dzieckiem- moja córcia miała wielką frajdę ozdabiając choinki.
60 min
Składniki:
Składniki na 12 sztuk:
na ciasto:
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1 i 1/4 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
150 g powideł śliwkowych
łyżka przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na krem:
600 ml śmietanki kremówki
4 łyżki cukru pudru
2 opakowania śmietan-fixu
zielony barwnik spożywczy
dekoracje cukrowe
Piernikowe muffinki-choinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika i kakao. Przesiać do masy jajecznej. Dodać powidła, olej i mleko. Zmiksować krótko na gładkie ciasto. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami i napełnić je ciastem do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 20 minut, sprawdzając patyczkiem czy są już upieczone. Wystudzić.
Kremówkę ubić z zagęstnikiem i cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać szczyptę barwnika. Krem przełożyć do szprycy i wyciskać na babeczki formując kształt choinki. Ozdobić cukrowymi dekoracjami.
Komentarze