Korzenne babeczki

4.39 (213 ocen)

To najprostsze piernikowe babeczki na świecie. Przy czym są pyszne i aromatyczne. Aromat przyprawy korzennej jest nieziemski, podczas pieczenia babeczek czuć go w całym domu.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    0,5 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka kakao
    1 łyżka przyprawy korzennej do pierników
    2 łyżki płynnego miodu
    1 szklanka mleka
    1/3 szklanka oleju
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.39 (213 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Muffinki

Korzenne babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej łączymy składniki suche, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę korzenną. W drugiej misce łączymy składniki płynne, a więc miód, mleko, olej oraz jajko. Po połączeniu składniki mokre wlewamy do suchych, wszystko razem mieszamy łyżką.
  • 2. Ciasto przekładamy do formy na muffinki do 3/4 jej wysokości. Babeczki pieczemy w temperaturze 180st 20-25 minut, do suchego patyczka.

Porady

Przed podaniem można polać lukrem bądź czekoladą - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Pokryć wierzch wystudzonych babeczek i posypać cukrowymi dekoracjami. Zostawić w chłodnym miejscu do całkowitego zastygnięcia polewy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować