Czekoladowe doniczki z kremem i owocami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Te doniczki pięknie prezentują się na słodkich stołach i często goście mylą je z tymi prawdziwymi.
Za każdym razem kiedy je robię goście są pod wrażeniem.

  • 40 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200g czekolady mlecznej lub gorzkiej
    150ml śmietanki 36% schłodzonej
    150g mascarpone schłodzonego
    Kilka truskawek
    4 ciasteczka oreo (krem wyjąć)
    kwiaty i liście do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowe doniczki z kremem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę zatemperować: roztopić tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej i doprowadzić do temp. 45 stopni. Zdjąć znad pary, dodać kilka kostek czekolady i mieszać tak długo, aż pozostaną nierozpuszczone kawałki (należy je wyjąć) a czekolada osiągnie temperaturę 31-32 stopni.
  • 2. Rozpuszczoną czekoladą smarować wnętrze papierowych kubeczków jednorazowych. Można posmarować dwie cienkie warstwy. Włożyć do lodówki lub zamrażarki do całkowitego zastygnięcia czekolady.
  • 3. Delikatnie i ostrożnie wyjąć czekoladę z kubeczków rozrywając papier.
  • 4. Przygotować krem: wszystkie składniki włożyć do misy i ubić na sztywną masę.
  • 5. Ciastka zmielić na konsystencję piasku. Owoce pokroić na mniejsze kawałki.
  • 6. W kubeczkach układać warstwami naprzemiennie krem i owoce. Na górze dokładnie wysypać zmielone ciastka, żeby nie było widać kremu. Udekorować liśćmi i jadalnymi kwiatami wg. uznania.

Porady

Czekolada wytrzyma nawet wyższe temperatury, ale musi być dobrze zatemperowana.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować