Bardzo spodobały mi się te jadalne doniczki,tutaj publikowane i w internecie. Musiałam koniecznie zrobić wnukom i dzieciom w rodzinie. Krem zrobiłam mleczny, ulubiony moich wnuków. Dzieci były zachwycone.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
DONICZKI:
-12 plastikowych kubków do napoi
I warstwa:
-100 g. polewy deserowej w pastylkach
-200 g. polewy mlecznej w pastylkach
II warstwa:
-100 g. polewy deserowej w pastylkach
-200 g. polewy mlecznej w pastylkach
TRUSKAWKI DO NADZIENIA:
-kilkanaście sztuk
KREM MLECZNY:
-500 ml. śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-100 ml. mleka skondensowanego, słodzonego
-50 g. mleka w proszku
-20 g.żelatyny
-1/2 szklanki wody
DEKORACJA:
-ok.150 g. ciastek OREO
-kilkanaście truskawek
-mięta
Czekoladowe jadalne doniczki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.kubki-Jeśli kubeczek ma twardy rant, to lepiej go obciąć.
2.polewa-Na I warstwę roztopić polewę nad parą. Troszkę schłodzić do ciepłego. Nalewać po kilka łyżek do kubeczków. Okręcać nimi i równomiernie rozsmarować łyżką. Część górną nie smarować.
3.Schłodzić na trochę w lodówce, aż polewa stwardnieje.
4.II warstwa- Postąpić tak samo jak z poprzednią warstwą.Posmarować ponownie w środku polewą i kubeczki odwrócić. Schłodzić ponownie w lodówce.
(robiłam w II etapach, bo nie wiedziałam ile posmaruję kubeczków)
5.Truskawki umyć, osuszyć i pokroić w kawałki. Poukładać do kubeczków.
6.krem- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego. Serek, śmietankę i mleko skondensowane ubić. Dodawać po trochu mleka w proszku i zmiksować. Na koniec dolewać letniej żelatyny i zmiksować ale nie długo bo krem szybko gęstnieje.Przełożyć do rękawa cukierniczego, bez tylki i ponalewać do kubeczków.Lecz zostawić z 0,5 cm. na ciasteczka.
7.niby ziemia-Z ciasteczek zdrapać krem, włożyć do woreczka foliowego i potłuc wałkiem, na żwirek.Nasypać do kubeczka.
8.Do pozostałych kubeczków też nasypać.
9.Ułożyć umyte truskawki bez szypułków.
10.Udekorować miętą i schłodzić z godzinę w lodówce.
11.Ponacinać kraj kubeczków co 2-3 cm. Łapać paski i ściągać w dół. Wyjąć gotowe doniczki.
12.Przed podaniem, trzymać w lodówce.
13.W przekroju. Można podać polane sosem truskawkowym czy czekoladowym.
Komentarze