Czekoladowe doniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekolady połamać na kawałki.
Rozpuścić w kąpieli wodnej.
Każdy kubeczek od środka wysmarować rozpuszczoną czekoladą, zostawiając od góry minimum 3 cm nieposmarowany kubek.
Wstawić do lodówki, żeby czekolada stężała.
Czynność najlepiej powtórzyć 2 razy, żeby ścianki były grubsze.
Następnie kubeczki ponacinać od góry i delikatnie odrywać od czekolady.
Czekoladowe doniczki przechowywać w lodówce.
Ciasteczka Oreo rozdzielić i wyskrobać z nich krem.
Ciastka zmielić lub bardzo drobno pokruszyć.
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody.
Wymieszać dokładnie z serkiem waniliowym.
Odstawić do lekkiego stężenia.
Owoce umyć, osuszyć.
Truskawki pokroić w kostkę.
Gdy serek będzie tężał wlać go do kubeczków do połowy wysokości.
Na serek ułożyć pokrojone truskawki oraz borówki.
Wylać pozostały serek, zostawiając trochę miejsca na pokruszone ciasteczka.
Na serek wysypać ciasteczka Oreo.
Wierzch udekorować kawałkami truskawek, borówkami i gałązkami mięty.
Deser przechowywać w lodówce.
Komentarze