Czekoladowe doniczki

4.5 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 12 godz.
  • Dla 1 osoby

deser, który cieszy nie tylko oko

  • 12 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 200 gram czekolady mlecznej
    100 gram czekolady deserowej
    560 gram serka Danio waniliowego
    1 galaretka przeźroczysta
    1/2 szklanki wrzącej wody
    250 gram truskawek
    100 gram borówek
    mięta
    1 opakowanie (176 gram) ciasteczek Oreo
    10 plastikowych kubeczków
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowe doniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekolady połamać na kawałki.
    Rozpuścić w kąpieli wodnej.
    Każdy kubeczek od środka wysmarować rozpuszczoną czekoladą, zostawiając od góry minimum 3 cm nieposmarowany kubek.
    Wstawić do lodówki, żeby czekolada stężała.
    Czynność najlepiej powtórzyć 2 razy, żeby ścianki były grubsze.
    Następnie kubeczki ponacinać od góry i delikatnie odrywać od czekolady.
    Czekoladowe doniczki przechowywać w lodówce.
    Ciasteczka Oreo rozdzielić i wyskrobać z nich krem.
    Ciastka zmielić lub bardzo drobno pokruszyć.
    Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody.
    Wymieszać dokładnie z serkiem waniliowym.
    Odstawić do lekkiego stężenia.
    Owoce umyć, osuszyć.
    Truskawki pokroić w kostkę.
    Gdy serek będzie tężał wlać go do kubeczków do połowy wysokości.
    Na serek ułożyć pokrojone truskawki oraz borówki.
    Wylać pozostały serek, zostawiając trochę miejsca na pokruszone ciasteczka.
    Na serek wysypać ciasteczka Oreo.
    Wierzch udekorować kawałkami truskawek, borówkami i gałązkami mięty.
    Deser przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Serek Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować