Czekoladowe doniczki z truskawkami i borówkami

4.5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Takie czekoladowe doniczki zrobią furorę na każdym przyjęciu.
Dla dzieci, dla dorosłych czyli dla każdego.
Kilka dni temu zobaczyłam te deserki na blogu Berniki z Kulinarnego pamiętnika.
Tak mi się spodobały, że postanowiłam je zrobić.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 2 gorzkie czekolady
    6 jednorazowych kubeczków

    300 ml śmietany kremówki
    250 g serka mascarpone
    cukier do smaku
    1 szk borówek amerykańskich
    250 g truskawek

    dodatkowo :
    1 op ciasteczek typu Oreo ( 250 g )
    mięta do dekoracji
    borówki i truskawki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowe doniczki z truskawkami i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.
    Każdy kubeczek naciąć w kilku miejscach na około 1,5 cm długości.
    Do każdego kubeczka wlać po około 2 - 3 łyżki czekolady i obracając kubeczkami lub posługując się łyżką posmarować dna i boki kubeczków do wysokości nacięcia.
    Tak przygotowane kubki wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia czekolady.
    Potem delikatnie łapiąc za każdy nacięty kawałek kubka zdjąć kubek z czekolady ( powstaną doniczki ).
  • 2. Ciasteczka rozdzielić ( krem osobno i herbatniczki osobno ).
    Ciastka zmiksować w rozdrabniaczu.
    Śmietanę ubić z mascarpone, cukrem i kremem z ciasteczek.
    Do śmietany dodać pokrojone na kawałki truskawki i borówki, wymieszać.
    Śmietanką wypełnić doniczki i posypać po wierzchu zmiksowanymi ciasteczkami.
    Na koniec doniczki udekorować borówkami, kawałkami truskawek i miętą.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować