Deser który zrobi wrażenie na domownikach i gościach. Urocze czekoladowe doniczki wypełnione kremem śmietanowym z malinami. Idealny deser na wspólne biesiadowanie w ogrodzie i nie tylko.
2 godz.
Dla 6 osób
Składniki:
200 gramów czekolady mlecznej lub deserowej
200 ml śmietany kremówki
2 łyżki mascarpone
1 cukier wanilinowy
1 śmietan fix
8 szt. ciasteczek oreo
Maliny użyłam mrożonych po 1 łyżce na jeden deser
5 kubeczków jednorazowych plastikowych
Czekoladowe doniczki z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę pokruszyć na kawałki przełożyć do szklanej lub metalowej miseczki i roztopić w kąpieli wodnej.
Następnie za pomocą łyżeczki czekoladę dokładnie rozsmarować po dnie i ściankach kubeczków tak aby nie było tzw. prześwitów.
Wstawić do lodówki na 15 minut.
Po tym czasie czynność powtarzamy. I wkładamy ponownie do lodówki aż całkowicie zastygną i stwardnieją.( ja włożyłam na noc)
Następnie kubeczki plastikowe nacinamy u góry nożyczkami w kilku miejscach i delikatnie po kawałku odrywamy plastik od czekolady.
2.Ciasteczka oreo delikatnie rozdzielić i zeskrobać nożykiem nadzienie (dołożymy je do kremu śmietankowego.)
Ciasteczka drobno pokruszyć. ( można je przełożyć do woreczka foliowego i zbić tłuczkiem)
Śmietankę ubić wraz z mascarpone oraz cukrem i śmietan fix na sztywny krem dodać nadzienie z ciasteczek i krótko zmiksować.
Na dno przygotowanych "doniczek" wkładamy po łyżce kremu następnie owoce i ponownie krem, wierzch posypujemy pokruszonymi ciasteczkami oreo,
Ozdabiamy listkami mięty czy owocami.
Komentarze