Tarta czekoladowa z borówką

4.5 (157 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Słodka tarta na kakaowym kruchym spodzie. Nadzienie czekoladowe jest bardzo proste do zrobienia i ma konsystencję aksamitnego musu, pasują do niej wszystkie owoce lata , najlepiej jednak komponuje się z borówką amerykańską, niebanalna i prezentuje się wyjątkowo, dla amatorów czekoladowych smaków. Za każdym razem zachwyca i ma jedną wadę-szybko znika!

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma do tarty 24-26 cm


    Maślane ciasto kruche:
    25 dag mąki pszennej
    15 dag masła
    7 dag cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżka ciemnego kakao Dr.Oetker
    1 jajko
    Szczypta soli

    Nadzienie czekoladowe:
    500 ml śmietany kremówki 30%
    20 dag mlecznej czekolady
    5 dag gorzkiej czekolady
    2 łyżki likieru amaretto ewentualnie rumu
    1,5 łyżeczki żelatyny Dr.Oetker

    Dodatkowo:
    15-20 dag borówki amerykańskiej
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Tarta z owocami Desery

Tarta czekoladowa z borówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki ciasta wymieszać na stolnicy, dodać zimne pokrojone masło, zagnieść szybko aż będzie jednolite.

    Wylepić spód i boki natłuszczonej formy do tarty, ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wsypać suchy groch lub ceramiczne kuleczki-obciążyć aby nie było wybrzuszeń , piec w nagrzanym piekarniku do 180*c około 20 minut, na kilka minut przed końcem pieczenia papier z grochem usunąć i podpiec jeszcze spód przez 5 minut.
    Wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić.
  • 2. Nadzienie:
    Żelatynę wsypać do miseczki zalać niewielką ilością wody-tylko do przykrycia i zostawić do napęcznienia.

    180 ml śmietanki podgrzać w rondelku aż będzie dobrze ciepła, zestawić z ognia, dodać połamane czekolady, wlać likier amaretto lub rum, dodać napęczniałą żelatynę.
    Po 2 minutach gdy czekolada zacznie się rozpuszczać wymieszać do jednolitej konsystencji. Wystudzić .


    Pozostałą ilość kremówki ubić na sztywno mikserem, stopniowo w 3 turach wlewać ostudzony sos czekoladowy , delikatnie ręcznie rózgą od miksera mieszać do połączenia. Tak przygotowany mus wylać na zimny kruchy spód , włożyć do lodówki, gdy mus zacznie tężeć posypać borówką i zostawić na całą noc w lodówce.

    Kilka minut przed podaniem tartę wyjąć i ogrzać w temperaturze pokojowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Czekolada Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować