Tarta czekoladowa z borówką

  • wyświetlono: 913 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Słodka tarta na kakaowym kruchym spodzie. Nadzienie czekoladowe jest bardzo proste do zrobienia i ma konsystencję aksamitnego musu, pasują do niej wszystkie owoce lata , najlepiej jednak komponuje się z borówką amerykańską, niebanalna i prezentuje się wyjątkowo, dla amatorów czekoladowych smaków. Za każdym razem zachwyca i ma jedną wadę-szybko znika!

IMG_20190918_121058
  • 12 porcje
  • 100min
  • Łatwy

Składniki

Forma do tarty 24-26 cm


Maślane ciasto kruche:
25 dag mąki pszennej
15 dag masła
7 dag cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka ciemnego kakao Dr.Oetker
1 jajko
Szczypta soli

Nadzienie czekoladowe:
500 ml śmietany kremówki 30%
20 dag mlecznej czekolady
5 dag gorzkiej czekolady
2 łyżki likieru amaretto ewentualnie rumu
1,5 łyżeczki żelatyny Dr.Oetker

Dodatkowo:
15-20 dag borówki amerykańskiej

Sposób przygotowania przepisu:

Tarta czekoladowa z borówką

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki ciasta wymieszać na stolnicy, dodać zimne pokrojone masło, zagnieść szybko aż będzie jednolite.

    Wylepić spód i boki natłuszczonej formy do tarty, ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wsypać suchy groch lub ceramiczne kuleczki-obciążyć aby nie było wybrzuszeń , piec w nagrzanym piekarniku do 180*c około 20 minut, na kilka minut przed końcem pieczenia papier z grochem usunąć i podpiec jeszcze spód przez 5 minut.
    Wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić.
  • 2. Nadzienie:
    Żelatynę wsypać do miseczki zalać niewielką ilością wody-tylko do przykrycia i zostawić do napęcznienia.

    180 ml śmietanki podgrzać w rondelku aż będzie dobrze ciepła, zestawić z ognia, dodać połamane czekolady, wlać likier amaretto lub rum, dodać napęczniałą żelatynę.
    Po 2 minutach gdy czekolada zacznie się rozpuszczać wymieszać do jednolitej konsystencji. Wystudzić .


    Pozostałą ilość kremówki ubić na sztywno mikserem, stopniowo w 3 turach wlewać ostudzony sos czekoladowy , delikatnie ręcznie rózgą od miksera mieszać do połączenia. Tak przygotowany mus wylać na zimny kruchy spód , włożyć do lodówki, gdy mus zacznie tężeć posypać borówką i zostawić na całą noc w lodówce.

    Kilka minut przed podaniem tartę wyjąć i ogrzać w temperaturze pokojowej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tartalatozimaczekoladasłodkościna słodkowiosnajesieńświątecznesmietankaborówkidla gościtarta z owocamiPoczęstunektarta na słodkoczekoladowa tarta

Komentarze

Podobne przepisy

Czekoladowe ciasto drożdżowe z malinami, borówkami, serem i czekoladową kruszonką

Dodane przez: amaranthrose

CZEKOLADOWE DROŻDŻOWE Z SEREM, BORÓWKAMI...

Puszyste ciasto drożdżowe z czekoladą,...

Czekoladowa tarta z orzechami laskowymi

Dodane przez: Szaffranka

Czekoladowa tarta z orzechami laskowymi

Kruche ciasto z nadzieniem z mleka...

Tarta czekoladowa z galaretką jeżynową.

Dodane przez: joanna1974

Tarta czekoladowa z galaretką jeżynową

Słodka masa czekoladowa idealnie...

Tarta sernikowa z czekoladową polewą

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Tarta sernikowa z czekoladową polewą

Zapraszam na pyszna tartę sernikową...

Ciasto z borówkami

Dodane przez: bogusia82

Śmietankowe ciasto z borówkami

Ciasto jest wilgotne o lekko śmietankowym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE