Tarta czekoladowa z borówką

  • wyświetlono: 168 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Słodka tarta na kakaowym kruchym spodzie. Nadzienie czekoladowe jest bardzo proste do zrobienia i ma konsystencję aksamitnego musu, pasują do niej wszystkie owoce lata , najlepiej jednak komponuje się z borówką amerykańską, niebanalna i prezentuje się wyjątkowo, dla amatorów czekoladowych smaków. Za każdym razem zachwyca i ma jedną wadę-szybko znika!

IMG_20180423_133914
  • 12 porcje
  • 100min
  • Łatwy

Składniki

Forma do tarty 24-26 cm


Maślane ciasto kruche:
25 dag mąki pszennej
15 dag masła
7 dag cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka ciemnego kakao Dr.Oetker
1 jajko
Szczypta soli

Nadzienie czekoladowe:
500 ml śmietany kremówki 30%
20 dag mlecznej czekolady
5 dag gorzkiej czekolady
2 łyżki likieru amaretto ewentualnie rumu
1,5 łyżeczki żelatyny Dr.Oetker

Dodatkowo:
15-20 dag borówki amerykańskiej

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Tarta czekoladowa z borówką

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki ciasta wymieszać na stolnicy, dodać zimne pokrojone masło, zagnieść szybko aż będzie jednolite.

    Wylepić spód i boki natłuszczonej formy do tarty, ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wsypać suchy groch lub ceramiczne kuleczki-obciążyć aby nie było wybrzuszeń , piec w nagrzanym piekarniku do 180*c około 20 minut, na kilka minut przed końcem pieczenia papier z grochem usunąć i podpiec jeszcze spód przez 5 minut.
    Wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić.
  • 2. Nadzienie:
    Żelatynę wsypać do miseczki zalać niewielką ilością wody-tylko do przykrycia i zostawić do napęcznienia.

    180 ml śmietanki podgrzać w rondelku aż będzie dobrze ciepła, zestawić z ognia, dodać połamane czekolady, wlać likier amaretto lub rum, dodać napęczniałą żelatynę.
    Po 2 minutach gdy czekolada zacznie się rozpuszczać wymieszać do jednolitej konsystencji. Wystudzić .


    Pozostałą ilość kremówki ubić na sztywno mikserem, stopniowo w 3 turach wlewać ostudzony sos czekoladowy , delikatnie ręcznie rózgą od miksera mieszać do połączenia. Tak przygotowany mus wylać na zimny kruchy spód , włożyć do lodówki, gdy mus zacznie tężeć posypać borówką i zostawić na całą noc w lodówce.

    Kilka minut przed podaniem tartę wyjąć i ogrzać w temperaturze pokojowej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tartalatozimaczekoladasłodkościna słodkowiosnajesieńświątecznesmietankaborówkidla gościtarta z owocamiPoczęstunektarta na słodkoczekoladowa tarta
 

Komentarze

Podobne przepisy

Tarta czekoladowa z galaretką jeżynową.

Dodane przez: joanna1974

Tarta czekoladowa z galaretką jeżynową

Słodka masa czekoladowa idealnie...

Ciasto czekoladowe z truskawkami i borówkami

Dodane przez: Alex M

Ciasto czekoladowe z truskawkami i borówkami

Niezwykle miękkie i wilgotne ciasto...

TARTA CZEKOLADOWA Z ORZECHAMI ” SNICKERS ” ( bezglutenowa, wegańska )

Dodane przez: Ostra Na Słodko

TARTA CZEKOLADOWA Z ORZECHAMI ” SNICKERS...

Chrupiący, całkowicie bezglutenowy...

Sernik z borówkami

Dodane przez: beciiaaa

Sernik z borówkami

Bardzo lubię serniki w różnych...

Czekoladowa tarta z bitą śmietaną

Dodane przez: anik9

Czekoladowa tarta z bitą śmietaną

Dla wszystkich wielbicieli czekolady...

LENIWA DROŻDŻÓWKA Z BORÓWKAMI

Dodane przez: Ostra Na Słodko

LENIWA DROŻDŻÓWKA Z BORÓWKAMI

Ciacho jest genialne! Udaje...