REKLAMA

Rolada czekoladowa z wiśniami i bitą śmietaną

wyświetlono: 3534 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

Rolada czekoladowa z bitą śmietaną i frużeliną wiśniową. Przepyszna!

opublikowany: 18.11.2017
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 1 godz. 10 min
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    4 jajka
    100 g drobnego cukru do wypieków
    100 g mąki
    4 łyżki kakao
    30 g startej czekolady
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Frużelina wiśniowa
    250 g wydrylowanych wiśni świeżych lub mrożonych
    1 łyżeczka żelatyny w proszku
    3 łyżki cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody

    Krem śmietanowy:
    500 ml śmietany 30%
    1 śmietan - fix
    4 łyżki cukru pudru

    Polewa:
    100 g czekolady mlecznej lub deserowej
    30 g masła
Ocena:

(średnia 4.5 z 171 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperature pokojową.
    Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, dosypujemy partiami cukier następnie, żółtka. Na koniec przesiewamy mąkę, kakao i proszek. Dosypujemy startą drobniutko czekoladę. Mieszamy za pomocą łyżki, tylko do połącznia składników. Ciasto rozprowadzamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni, przez 15 minut. Jeszcze gorące ciasto wykłądamy na czystą ściereczkę posypaną cukrem pudrem i odrazu zwijamy w rulon. Pozostawiamy do wystudzenia.
    ​Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody, odstawiamy by napęczniała.
    Owoce umieszczamy w rondelku, dosypujemy cukier, podrzewamy, aż cukier rozpuści się. Dodajemy cytrynę i wodę z mąką, mieszamy. Frużelinę podgrzewamy, lecz nie dopuszczamy by się zagotowała. Zdejmujemy z palnika i do gorącej dolewamy żelatynę, dokładnie mieszamy. Pozdostawiamy do wystudzenia.
    Śmietanę ubijamy z fixsem na sztywno, dosypujemy cukier puder, ubijamy.
    Wystudzoną roladę rozwijmay, smarujemy frużeliną, na frużelinę umieszczamy bitą śmietanę następnie, zwijamy w rulon.
    Czekoladę rozpuszczamy z masłem w rondelku na małym ogniu.
    Polewą czekoladową polewamy roladę i umieszczamy na noc w lodówce.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: BARB 65283227_201192117466427_1378378167768580096_n

Rolada kakaowa z wiśniami i bitą śmietaną

Taka rolada zachwyci wszyskich gości...

kategoria: Ciasta rolada Desery opublikowany: 10.11.2015 | wyświetlono: 2542 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: danusia19671 danusia19671

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną

Prosta, szybka i do tego smaczna rolada z bitą śmietaną do kawy, na każdą okazję.

kategoria: Ciasta rolada Desery opublikowany: 29.11.2015 | wyświetlono: 29047 Książki kucharskie: 12 | Polecenia: 0
Dodane przez: izaa_a izaa_a

rolada żyrafa... z bitą śmietaną i bananami...

fajnie wygląda i smakuje ;) i wbrew pozorom szybko się robi

kategoria: rolada Desery opublikowany: 05.10.2013 | wyświetlono: 55789 Książki kucharskie: 52 | Polecenia: 0
Dodane przez: Teodorka Teodorka

Tort czekoladowy z wiśniami i bitą śmietaną

Przepis dostałam od mamy.

kategoria: Desery biszkopty bita śmietana opublikowany: 07.12.2016 | wyświetlono: 10497 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: gotujzkarolka16

Rolada czekoladowa z wiśniami

:)

kategoria: Ciasta rolada Desery opublikowany: 12.04.2017 | wyświetlono: 750 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE