Rolada czekoladowa z wiśinami i bitą śmietaną

  • wyświetlono: 1763 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Rolada czekoladowa z bitą śmietaną i frużeliną wiśniową. Przepyszna!

21269789_1784885688218462_1862580212_n
  • 12 porcje
  • 70min
  • Średni

Składniki

Składniki:
4 jajka
100 g drobnego cukru do wypieków
100 g mąki
4 łyżki kakao
30 g startej czekolady
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Frużelina wiśniowa
250 g wydrylowanych wiśni świeżych lub mrożonych
1 łyżeczka żelatyny w proszku
3 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody

Krem śmietanowy:
500 ml śmietany 30%
1 śmietan - fix
4 łyżki cukru pudru

Polewa:
100 g czekolady mlecznej lub deserowej
30 g masła

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Rolada czekoladowa z wiśinami i bitą śmietaną

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperature pokojową.
    Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, dosypujemy partiami cukier następnie, żółtka. Na koniec przesiewamy mąkę, kakao i proszek. Dosypujemy startą drobniutko czekoladę. Mieszamy za pomocą łyżki, tylko do połącznia składników. Ciasto rozprowadzamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni, przez 15 minut. Jeszcze gorące ciasto wykłądamy na czystą ściereczkę posypaną cukrem pudrem i odrazu zwijamy w rulon. Pozostawiamy do wystudzenia.
    ​Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody, odstawiamy by napęczniała.
    Owoce umieszczamy w rondelku, dosypujemy cukier, podrzewamy, aż cukier rozpuści się. Dodajemy cytrynę i wodę z mąką, mieszamy. Frużelinę podgrzewamy, lecz nie dopuszczamy by się zagotowała. Zdejmujemy z palnika i do gorącej dolewamy żelatynę, dokładnie mieszamy. Pozdostawiamy do wystudzenia.
    Śmietanę ubijamy z fixsem na sztywno, dosypujemy cukier puder, ubijamy.
    Wystudzoną roladę rozwijmay, smarujemy frużeliną, na frużelinę umieszczamy bitą śmietanę następnie, zwijamy w rulon.
    Czekoladę rozpuszczamy z masłem w rondelku na małym ogniu.
    Polewą czekoladową polewamy roladę i umieszczamy na noc w lodówce.
    Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastobita śmietanaroladaWiśniewypiekfrużelina
 

Komentarze

Podobne przepisy

Bardzo smaczne ciasto z wiśniami

Dodane przez: Bo-Bożena

Ciasto z wiśniami i bitą śmietaną

Bardzo dobre winne ciasto z wiśniami...

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną

Dodane przez: Konto nieaktywne

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną

Nic trudnego ..biszkopt z jabłkami...

Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną

Dodane przez: A BITE TO EAT

Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną

Czasami trzeba osłodzić sobie życie....

Biszkopt z czerwonymi porzeczkami.

Dodane przez: BABECZKA 35

Biszkopt z czerwonymi porzeczkami i bitą...

Łatwe i szybkie ciasto

Sernik z brzoskwiniowym musem i bitą śmietaną.

Dodane przez: BABECZKA 35

Sernik z brzoskwiniowym musem i bitą śmietaną

Pyszny,lekki i słodki,wymyślony...