Czekoladowa babeczka Bounty.

4.75 (4 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To ciasto wpasowało się idealnie w moje smaki. Dzieci również pokochają ten smak, czekoladowa babeczka Bounty jest prosta i wyjątkowo smaczna. Pięknie się prezentuje po rozkrojeniu, oczywiście bardzo szybko znika jak to zwykle bywa z takimi wypiekami.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Keksówka 12×30 cm

    Nadzienie kokosowe

    70 ml śmietanki kremówki 30 % - 36 % też może być
    1 białko jajka
    120 g wiórek kokosowych
    100 g cukru pudru
    20 g budyniu waniliowego - proszek

    Ciasto

    3 jajka + 1 żółtko
    1 szczypta soli
    150 g cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    210 g mąki pszennej tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    20 g kakao
    100 ml mleka
    100 ml oleju
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Babka wielkanocna

Czekoladowa babeczka bounty. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schłodzoną kremówkę zacznij ubijać, w trakcie ubijania wsyp cukier puder, dodaj białko jajka, wsyp proszek budyniowy, wsyp wiórki kokosowe. Całość wymieszaj dokładnie łopatką silikonową.
    Białka jajek zacznij ubijać ze szczyptą soli, gdy się spienią wsyp cukier waniliowy, następnie na 2,3 razy cukier. Gdy masa zgęstnieje, wrzuć żółtka, wymieszaj na małych obrotach miksera.
    Do miski przesiej przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość ponownie dokładnie wymieszaj na niskich obrotach miksera tylko do połączenia.
    Wlej cienką stróżką mleko, olej, wymieszaj.
    Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej część ciasta ciemnego tak, żebyś zakryła spód blaszki.
    Łyżką w rzędzie wyłóż nadzienie kokosowe, łyżka za łyżką.
    Całość zalej pozostałym ciastem i wyrównaj łopatką silikonową wierzch ciasta.
    Wstaw do nagrzanego piekarnika na 50 – 60 min. do suchego patyczka.
    Piecz w temp. 180 °C bez termoobiegu, na funkcji góra – dół.
    Ciepłą babeczkę pozostaw na blacie do wystygnięcia, przed podaniem posyp cukrem pudrem, lub możesz przygotować ulubioną polewę czekoladową.
    Smacznego!!!

Porady

Polewa, na parze roztop 150 g czekolady mlecznej z 5 łyżkami śmietanki kremówki. Polej babeczkę z wierzchu i po bokach, następnie obsyp wiórkami kokosowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiórki kokosowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować