1.Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę stopniowo do masy dodawać cukier, żółtka, obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao.Masę przełożyć do blaszki o wymiarach 40x24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 180C. Kawę zalać wrzątkiem, ostudzić i nasączyć biszkopt.
2.2,5 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wsypać wiórki kokosowe, i gotować pod przykryciem około 15-20 minut, na bardzo małym ogniu co jakiś czas mieszając. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło i mieszać aż do rozpuszczenia. W pozostałym mleku rozrobić budyń, wlać do gotujących się wiórek, gotować około 2 minut cały czas mieszając i odstawić do przestygnięcia. Na biszkopt wyłożyć krem kokosowy, wstawić do lodówki aby masa stężała.
3.Śmietanę kremówkę podgrzać, dodać połamaną w kostkę czekoladę i mieszać aż czekolada się rozpuści ( śmietana nie może się zagotować). Polewę ostudzić i jeszcze ciepłą polać ciasto i odstawić aż czekolada zastygnie.Gdy czekolada lekko ostygnie posypać ciasto wiórkami kokosowymi.
Komentarze