Ciasto Bounty

  • wyświetlono: 26461 |
  • dodany do książki kucharskiej: 51 |
  • polecenia: 1

Jeżeli uwielbiacie znane batony Bounty to zachwyci Was smakiem również to ciasto. Cytując słynną reklamę stwierdzam, ze to ciasto to "smak raju" :-)

Cukiereczek

Składniki



BISZKOPT:
4 jajka,
1 szklanka mąki,
2 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
4 łyżki oleju,
2/3 szklanki cukru,
PONCZ;
1/3 szklanki wody,
2 łyżki malibu,
1 łyżeczka cukru,
kilka kropel aromatu migdałowego,
KREM:
3 szklanki mleka,
1 budyń śmietankowy,
1/2 szklanki cukru,
250g wiórek kokosowych + do dekoracji,
1 cukier waniliowy,
1 kostka masła (200g),
POLEWA:
1/2 kostki margaryny (125g),
5 łyżek cukru,
3 łyżki kakao,
2 łyżki wody,
1 łyżka żelatyny,
4-5 łyżek gęstej śmietany 18%

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Bounty

  • Ciasto kokosowe Bounty 1. Zimne białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Formę (23x28) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy. Składniki ponczu mieszamy ze sobą, cukier powinien się rozpuścić i nasączamy nim biszkopt.
  • Ciasto kokosowe Bounty 2. Przygotowujemy krem. Zagotowujemy 2,5 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Wsypujemy wiórki kokosowe, ogień zmniejszamy na najmniejszy i gotujemy pod przykryciem około 15-20 minut, co jakiś czas mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło. Mieszamy aż do rozpuszczenia. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń.
  • Ciasto kokosowe Bounty 3. Budyń wlewamy do gotujących się wiórek, gotujemy 1-2 minuty cały czas mieszając. Masę odstawiamy do przestygnięcia. Wówczas wylewamy ją na biszkopt i odstawimy w chłodne miejsce na kilka godzin aż całkowicie stężeje.
  • Ciasto kokosowe Bounty 4. Przygotowujemy polewę. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. W rondelku umieszczamy margarynę, cukier i kakao. Podgrzewamy je na wolnym ogniu mieszając aż składniki się połączą, masa powinna być kremowa. Wówczas dodajemy żelatynę (nie gotujemy!), mieszamy aż do połączenia się składników.
  • Ciasto kokosowe Bounty 5. Masę odstawiamy aż przestygnie, co jakiś czas mieszamy. Gdy masa będzie letnia dodajemy po łyżce śmietany i dokładnie mieszamy. Gotową polewę wylewamy na ciasto, dokładnie rozsmarowujemy.

    Ciasto odstawiamy do lodówki. Po pokrojeniu na porcję ciasto dodatkowo oprószamy wiórkami kokosowymi. Życzę smacznego :-)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zycieCiastowiórki kokosoweDeserbudyńkokosbountykrem kokosowy

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto bounty

Dodane przez: Ola1984

Ciasto bounty

To ciasto urzeka swym smakiem i...

Bounty

Dodane przez: Natalia07

Ciasto bounty

Bounty to nie tylko baton, ale...

BOUNTY

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto BOUNTY

Ciasto jest pyszne. Uwielbiam kokos...

image-01l4scy

Dodane przez: Barbunia

Ciasto Bounty

Zadowoli miłośników ciast kokosowych

Ciasto bounty

Dodane przez: goshia

Ciasto bounty

Kokos i czekolada, w sam raz dla...

Caisto Bounty

Dodane przez: Eat-ticket

Ciasto Bounty.

Czekoladowo - kokosowe ciasto.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE