"Czapki Mikołaja"-Podudzia Kurczaka Faszerowane Mielonym

4.5 (151 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Polecam na świąteczny obiad,prosty przepis,który rewelacyjnie zmienia smak zwykłego kurczaka.

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 9 szt.podudzi z kurczaka
    ok.400g mięsa mielonego z indyka
    2-3 łyżki oleju
    2 cebule
    ząbek czosnku
    przyprawa do kurczaka po węgiersku
    sól i pieprz do smaku
    1 łyżka majeranku
    ulubione przyprawy do mielonego
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

"czapki mikołaja"-podudzia kurczaka faszerowane mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Podudzia Kurczaka Faszerowane Mielonym. 1. Podudzia myjemy i osuszamy,trybujemy ostrym nożem,czyli usuwamy kości,następnie skrapiamy olejem i posypujemy przyprawą po węgiersku do kurczaka,całość dokładnie wymieszać najlepiej ręką.
    Mielone przyprawić do smaku solą i pieprzem,wsypać majeranek,zetrzeć na tarce pół cebuli oraz przecisnąć przez praskę ząbek czosnku,całość wyrobić dokładnie ręką.
  • Podudzia Kurczaka Faszerowane Mielonym. 2. Każde podudzie nadziewamy mięsem mielonym,wciskamy jak najwięcej w środek mięsa.
    Resztę cebuli obrać i wymyć,pokroić w grubsze piórka i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego,na cebuli ułożyć nasze "czapki Mikołaja"
  • Podudzia Kurczaka Faszerowane Mielonym. 3. Tak przygotowanego kurczaka przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godz.do lodówki lub na całą noc.
    Piec w temp.180 C ok.45 min.ostatnie 10 min.można piec na funkcji termoobiegu.

Porady

Można nadziać ulubionym mielonym u mnie akurat z indyka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Kurczak Mięso mielone Mięso Nadzienie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować