Polecam na świąteczny obiad,prosty przepis,który rewelacyjnie zmienia smak zwykłego kurczaka.
60 min
Dla 9 osób
Łatwy
Składniki:
9 szt.podudzi z kurczaka
ok.400g mięsa mielonego z indyka
2-3 łyżki oleju
2 cebule
ząbek czosnku
przyprawa do kurczaka po węgiersku
sól i pieprz do smaku
1 łyżka majeranku
ulubione przyprawy do mielonego
"czapki mikołaja"-podudzia kurczaka faszerowane mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podudzia myjemy i osuszamy,trybujemy ostrym nożem,czyli usuwamy kości,następnie skrapiamy olejem i posypujemy przyprawą po węgiersku do kurczaka,całość dokładnie wymieszać najlepiej ręką.
Mielone przyprawić do smaku solą i pieprzem,wsypać majeranek,zetrzeć na tarce pół cebuli oraz przecisnąć przez praskę ząbek czosnku,całość wyrobić dokładnie ręką.
2.Każde podudzie nadziewamy mięsem mielonym,wciskamy jak najwięcej w środek mięsa.
Resztę cebuli obrać i wymyć,pokroić w grubsze piórka i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego,na cebuli ułożyć nasze "czapki Mikołaja"
3.Tak przygotowanego kurczaka przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godz.do lodówki lub na całą noc.
Piec w temp.180 C ok.45 min.ostatnie 10 min.można piec na funkcji termoobiegu.
Porady
Można nadziać ulubionym mielonym u mnie akurat z indyka.
Komentarze