CYTRYNOWY KURCZAK

0 (0 ocen)

  • 6 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zamarynowanie kurczaka w kefirze nada mu kruchości i delikatności

  • 6 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 tuszka kurczaka
    2 cytryny
    kilka gałązek rozmarynu
    1 litr kefiru
    sól, pieprz
    3 łyżki masła
    6-7 gałązek natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kurczak pieczony

Cytrynowy kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myjemy, osuszamy, zalewamy kefirem, odstawiamy na min 12 godzin. Po tym czasie opłukujemy, nacieramy solą i pieprzem , odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
    Natkę pietruszki drobno siekamy, rozcieramy i mieszamy z masłem o temp pokojowej. Tak przygotowanym masełkiem smarujemy kurczaka, układamy w brytfance, obkładamy ćwiartkami wyszorowanych cytryn. Po ok 59 minutach do kurczaka dodajemy świeży rozmaryn. Zapiekamy jeszcze ok 30 minut.
    Kurczaka podajemy z całymi pieczonymi ziemniaczkami i sałatą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować