Dietetyczne, lekkie danie. Kurczak bez panierki! Pachnacy szałwią otulony delikatnym aromatycznym sosem cytrynowym. Polecam szczegolnie na letnie dni, bardzo szybki w przygotowaniu!
20 min
Składniki:
400 g piersi z kurczaka
1 duża cytryna
świeża szałwia
oliwa z oliwek
sól
świeżo mielony pieprz
½ łyżeczki mąka ziemniaczana
Lekki kurczak cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć i pokroić na cieńkie nie, za duże plastry. Delikatnie posolić i opruszyć świeżo zmielonym pieprzem.
2.Na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy z oliwek i poukładaj kurczaka. Po ok.1 min. odwróć mięso na drugą stronę i wyciśnij sok z połowy cytryny. Dodaj szałwię i parę plasterków cytryny (wraz ze skórka). Przykryj patelnie i uduś mięso (nie za długo wystarczy 10 min.).
3.Po tym czasie ściągniej mięso, cytrynę i szałwię z patelni. W 3 łyżkach wody rozpóść ok. ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej i wlej na patelni. Doprowadź do wrzenia ciągle mieszając, sos lekko zgęsnieje (w razie potrzeby dodaj sok z cytryny lub więcej mąki).
4.Kurczaka poukładaj na talerzu udekoruj cytryną i polej sosikiem. Podawaj z sałatką i świeżym pieczywem lub z ryżem.
Buon Appetito!
Komentarze