LEKKI KURCZAK CYTRYNOWY

0 (0 ocen)

  • 20 min

Dietetyczne, lekkie danie. Kurczak bez panierki! Pachnacy szałwią otulony delikatnym aromatycznym sosem cytrynowym. Polecam szczegolnie na letnie dni, bardzo szybki w przygotowaniu!

  • 20 min

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka
    1 duża cytryna
    świeża szałwia
    oliwa z oliwek
    sól
    świeżo mielony pieprz
    ½ łyżeczki mąka ziemniaczana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lekki kurczak cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i pokroić na cieńkie nie, za duże plastry. Delikatnie posolić i opruszyć świeżo zmielonym pieprzem.
  • kurczak na patelni 2. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy z oliwek i poukładaj kurczaka. Po ok.1 min. odwróć mięso na drugą stronę i wyciśnij sok z połowy cytryny. Dodaj szałwię i parę plasterków cytryny (wraz ze skórka). Przykryj patelnie i uduś mięso (nie za długo wystarczy 10 min.).
  • sos cytynowy 3. Po tym czasie ściągniej mięso, cytrynę i szałwię z patelni. W 3 łyżkach wody rozpóść ok. ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej i wlej na patelni. Doprowadź do wrzenia ciągle mieszając, sos lekko zgęsnieje (w razie potrzeby dodaj sok z cytryny lub więcej mąki).
  • 4. Kurczaka poukładaj na talerzu udekoruj cytryną i polej sosikiem. Podawaj z sałatką i świeżym pieczywem lub z ryżem.
    Buon Appetito!

Porady

Można ewentualnie użyć suszone szałwi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Kurczak Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować