Składniki na 1 blaszkę:
200 g mąki pszennej orkiszowej
100 g maki migdałowej
80 g cukru trzcinowego (w oryginale 100 g ale ciastka dla nas były za słodkie)
1 żółtko ( w oryginale 1 całe jajko)
100 g masła
skórka z 1/2 cytryny
ewentualnie esencja cytrynowa
ewentualnie 2-3 łyżeczki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
Cytrynowe ciasteczka według hildegardy z bingen - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Z podanych składników zagniatamy zwarte ciasto (jeśli ciasto nie chce się zlepić dodajemy jogurt lub kwaśną śmietanę)
2. Ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm i wycinamy ciasteczka które układamy na blaszce z papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy w 180 stop przez 15-20 minut.
Komentarze