Cytrusowa babka piwna

0 (0 ocen)

  • 60 min

zmodyfikowałam po swojemu przepis na babkę z bloga Kasi Guzik "Gotuję, bo lubię"

  • 60 min

Składniki:

  • - kostka miękkiej margaryny
    - szklanka cukru
    - szczypta soli
    - 4 jajka
    - aromat cytrynowy
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 3 szklanki mąki
    - szklanka piwa
    - 1/4 szklanki soku pomarańczowego (lub soku z cytryny)

    + lukier z cukru pudru i skórka z jeden cytryny do ozdobienia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery Piwa

Cytrusowa babka piwna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Utrzeć margarynę z cukrem. Dodać sól, aromat cytrynowy oraz jajka i całość dokładnie zmiksować. Następnie do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia na przemian z płynami - piwem i sokiem.
  • 2. Formę na babkę z kominem wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą i przelać do niej gotową masę. Babkę piec tradycyjnie przez 45 minut, a potem jeszcze przez 10 minut na samej dolnej grzałce.
  • babka bez lukru 3. Gotową babkę studzić początkowo w formie, a potem na kratce lub paterze. Gdy będzie już w pełni zimna można ją polukrować i posypać skórką z cytryny, która nada doskonałego kwaśnego posmaczku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piwo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować