Drożdżówa ala jagodzianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw należny zrobić rozczyn z drożdży. Trzeba je pokruszyć i wymieszać w 1/3 szklanki ciepłego mleka, z dodatkiem szczypty soli oraz cukru.
2.W dużej misce trzeba przesiać mąkę, dodać cukier, rozczyn z rozpuszczonymi drożdżami, resztę mleka, wbić jaja i wyrobić gładkie ciasto. Roztopione masełko dodać dopiero na koniec wyrabiania. Kiedy zacznie się zgrabnie odklejać od ręki - odstawić przykryte ściereczką aż podwoi objętość- około 1,5 h.
3.W między czasie przygotować domowy kisiel z jagód. Zagotować je w niepełnej szklance wody z cukrem. W osobnym naczyniu w niewielkiej ilości wody rozpuścić mąkę i dodać do gotujących się jagódek. Zagotować, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek. Odstawić do wystygnięcia.
Czas oczekiwania można także przeznaczyć na wyrobienie kruszonki.
4.Kiedy ciasto wyrośnie, wyrobić je jeszcze chwile, wyłożyć na stolnice i rozwałkować na grubość maksymalnie 5 mm. Posmarować przestudzonymi jagodami i zwinąć jak strucle. Ciasto trzeba ułożyć na blaszce (dużej keksówce wyłożonej papierem do pieczenia) i ponownie odstawić, aby urosło.
5.Na koniec naciąć ciasto wzdłuż ostrym nożem – ładnie się rozłoży, a w środek można nasypać kruszonkę.
6.Piec w temperaturze 180ºC przez około 30-35 minut.
Komentarze