Babka cytrusowa

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób

Przepis na tą babkę dostałam od znajomej Ani – lecz lekko go zmodyfikowałam. Pokusicie się o taką babkę na Wasz wielkanocny stół ?

  • 20 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

    250 g mąki pszennej

    250 g cukru

    250 g margaryny Kasia

    5 jajek

    skórka z 1 pomarańczy

    skórka z 1 cytryny

    sok z 1/2 cytryny

    sok z 1/2 pomarańczy

    Lukier:

    sok z 1/2 pomarańczy

    sok z 1/2 cytryny

    cukier puder

    forma do babki o poj. 2 litrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka cytrusowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli

    2. Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy , gdy powstanie biała masa dodajemy margarynę i miksujemy

    3. Do masy dodajemy sok z cytrusów oraz skórki i miksujemy. Dodajemy pianę z białek i mieszamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.

    4. Formę do baby smarujemy olejem. Wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w piekarniku w 180 stopni przez 50-60 minut – do suchego patyczka . ( gdy babka zacznie z góry bardzo się spiekać przykryj papierem do pieczenia)

    5. Składniki na lukier miksujemy ze sobą aż powstanie gęsty lukier. Ostudzoną babkę polej lukrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytrusy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować