Babka piwna

  • wyświetlono: 671 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Do wyboru jest wiele rodzajów babek... piaskowe, cytrynowe albo... piwne. Do jej przygotowania namówił mnie mąż. Jej smak jest nietypowy i bardzo ciekawy... zasmakuje nie tylko panom :)

Kloruś
  • 12 porcje
  • 80min
  • Łatwy

Składniki

4 jajka
1,5 szklanki cukru
120g margaryny
pół szklanki oleju
łyżka octu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
15g cukru waniliowego
3 szklanki maki tortowej
szklanka jasnego piwa pils (w temperaturze pokojowej)
na lukier:
szklanka cukru pudru
2 łyżki soku jabłkowego
łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Babka piwna

  • 1. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Białka jajek ubijamy na sztywno. Cały czas miksując dodajemy kolejno cukier i cukier waniliowy, następnie olej, margarynę i ocet, przesianą mąkę oraz na końcu piwo. Ciasto przekładamy do formy z kominem (silikonowej lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej kasza manną) i pieczemy przez 45-50 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni C. Studzimy. Z cukru pudru, soku jabłkowego i cytrynowego ucieramy lukier i dekorujemy nim wierzch ciasta. Posypujemy posypka cukrową.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakiWielkanocBabka wielkanocnababkababadanie Wielkanocnebabka piwnawypieki wielkanocnepotrawa wielkanocnebabka na piwie

Komentarze

Podobne przepisy

faworki piwne

Dodane przez: agarybak76

Faworki piwne

Podczas karnawału nie może u mnie...

piwne pączuszki

Dodane przez: lucyna19

Piwne pączusie

Pączki, ktore zawsze się udają.Są...

Piwne pierniczki

Dodane przez: JustKuchcik

Piwne pierniczki

Ciasteczka, których nie może zabraknąć...

Rożki piwne

Dodane przez: Kociołek Iwony

Rożki piwne

Piwny zapach ciasta jest niezapomniany....

faworki

Dodane przez: juchab

Piwne faworki

Obowiązkowa obecność w Tłusty Czwartek:)

Piwne faworki

Dodane przez: bienpyt

Piwne faworki

Bardzo smaczne, kruche i są ciekawą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE