Chińszczyzna z kapustkami pak choi i makaronem

4.5 (195 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zainspirowałam się pomysłem, który zobaczyłam na blogu Kwestia Smaku. Postanowiłam, że dokonam modyfikacji i sama też przygotuję takie kolorowe azjatyckie danie.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • DANIE GŁÓWNE:
    - makaron (chiński, ryżowy lub noodle chow mein)
    - pierś z kurczaka
    - 2 kapustki pak choi (można zastąpić kapustą pekińską)
    - połówka czerwonej papryki
    - 2 cebule dymki ze szczypiorem
    - 4-5 grzybków mun
    - garść nerkowców
    - pół łyżki mąki ziemniaczanej
    - przyprawy - czosnek, imbir, pieprz cayene i papryka ostra oraz szczypta curry
    - łyżka oleju
    SOS:
    - 4 łyżki wody
    - 1 łyżka sosu sojowego
    - 1 łyżka octu ryżowego
    - 1 łyżka sosu chilli z kolendrą
    OZDOBY:
    - posiekana kolendra i szczypior z dymki
    - sezam
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Chińszczyzna z kapustkami pak choi i makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron należy przygotować zgodnie z instrukcją z opakowania.
  • 2. Paprykę oraz dymkę pokroić w kostkę. Kapustki pak choi przekroić na pół a potem na drobniejsze kawałki. Grzyby Mun zalać wrzątkiem i po około 10-15 minutach pokroić w drobne paski.
    Pierś z kurczaka pokroić na około 1-2 cm paseczki i obtoczyć w mące ziemniaczanej.
  • 3. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i podsmażyć kurczaka obsypując go przyprawami. Po około 2-3 minutach dodać paprykę i cebulę podsmażyć kolejne 2-3 minuty (połowę szczypioru pozostawić do dekoracji). Następnie dodać kapustki pak choi, grzyby mun i nerkowce i ponownie podsmażać około 2-3 minuty. Wlać składniki na sos, wymieszać wszystko dokładnie, przykryć i dusić aż kurczak i kapustki zmiękną.
  • 4. Gotowe składniki wymieszać z makaronem, przełożyć na talerze, posypać sezamem, kolendra i szczypiorem i gotowe :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować