Zainspirowałam się pomysłem, który zobaczyłam na blogu Kwestia Smaku. Postanowiłam, że dokonam modyfikacji i sama też przygotuję takie kolorowe azjatyckie danie.
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
DANIE GŁÓWNE:
- makaron (chiński, ryżowy lub noodle chow mein)
- pierś z kurczaka
- 2 kapustki pak choi (można zastąpić kapustą pekińską)
- połówka czerwonej papryki
- 2 cebule dymki ze szczypiorem
- 4-5 grzybków mun
- garść nerkowców
- pół łyżki mąki ziemniaczanej
- przyprawy - czosnek, imbir, pieprz cayene i papryka ostra oraz szczypta curry
- łyżka oleju
SOS:
- 4 łyżki wody
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka sosu chilli z kolendrą
OZDOBY:
- posiekana kolendra i szczypior z dymki
- sezam
Chińszczyzna z kapustkami pak choi i makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron należy przygotować zgodnie z instrukcją z opakowania.
2.Paprykę oraz dymkę pokroić w kostkę. Kapustki pak choi przekroić na pół a potem na drobniejsze kawałki. Grzyby Mun zalać wrzątkiem i po około 10-15 minutach pokroić w drobne paski.
Pierś z kurczaka pokroić na około 1-2 cm paseczki i obtoczyć w mące ziemniaczanej.
3.Na głębokiej patelni rozgrzać olej i podsmażyć kurczaka obsypując go przyprawami. Po około 2-3 minutach dodać paprykę i cebulę podsmażyć kolejne 2-3 minuty (połowę szczypioru pozostawić do dekoracji). Następnie dodać kapustki pak choi, grzyby mun i nerkowce i ponownie podsmażać około 2-3 minuty. Wlać składniki na sos, wymieszać wszystko dokładnie, przykryć i dusić aż kurczak i kapustki zmiękną.
4.Gotowe składniki wymieszać z makaronem, przełożyć na talerze, posypać sezamem, kolendra i szczypiorem i gotowe :)
Komentarze