Ciasteczka owsiane do mleka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Owsiane, zdrowe ciacha warte grzechu- idealne na podwieczorek nawet dla dbających o linię. Przepis dostałam od koleżanki z pracy, przerobiłam na swoją modłę i jest...

  • 30 min

Składniki:

  • - 2 szklanki płatków owsianych
    - po jednej garści migdałów, ziaren słonecznika i dyni
    - 4 łyżki otrębów
    - pół szklanki mąki pełnoziarnistej
    - pół kostki masła
    - 2 jajka
    - 2 łyżki miodu
    - 2 łyżeczki cukru
    - rodzynki lub żurawina do smaku i ozdoby

Ciasteczka owsiane do mleka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy w małym garnuszku i odstawiamy do wystudzenia. W między czasie rozdrabniamy migdały, słonecznik, dynię oraz płatki owsiane - ja w tym celu użyłam blendera.
  • 2. Do zmielonej masy wbijamy 2 jajka, dodajemy mąkę, miód, cukier oraz masło. Całość mieszamy dokładnie ręką. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 3. Ciastka pieczemy do 20 minut w 180 stopni aż się ładnie zrumienią. Studzimy je na kratce i gotowe!

Porady

Wystudzone ciastka można polać polewą czekoladową. Ja osobiście nie zdążyłam tego zrobić - połowa zniknęła zanim wystygły.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy