Ćwiartki kurczaka w sosie śmietanowym z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Nie macie pomysłu na zalegające w lodówce pieczarki ? Podam wam przepis na ćwiartki w sosie z udziałem pieczarek, sos wyszedł przepyszny a i pieczarki wykorzystane. Inni maja w niedzielę rosół i schabowe a ja jestem odmieniec i mam co innego po za tym nie będę dawała co niedzielę przepisu na rosół bo to już by była duża przesada z mojej strony. Przepis na schabowy to mogę podać o ile wymyślę coś nowego bo tradycyjnego to każdy potrafi usmażyć czyż nie ?

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 dowolnej wielkości ćwiartki z kurczaka,

    500 g pieczarek,

    2 łyżki oleju,

    1 łyżka przyprawy do kurczaka złocistego,

    1 płaska łyżka pomidorki ziołowe z czosnkiem i bazylią,

    2 łyżki śmietany 18 %,

    0,5 łyżki mąki pszennej,

    2 szklanki wody,

    szczypta cukru,

    0,5 łyżeczki przyprawy z solą np. Vegeta,

    1 pęczek natki pietruszki 10 g,

    1 łyżka suszonej włoszczyzny.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z kurczaka

Ćwiartki kurczaka w sosie śmietanowym z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drugie danie 1. Ćwiartki kurczaka podzielić na części, oczyścić, umyć i osuszyć na durszlaku aby ociekły z nadmiaru wody. Następnie obsypać przyprawą do kurczaka oraz pomidorkami ziołowymi z bazylią wlać olej i wymieszać. Wymieszane odstawić na 10 minut aby przyprawy weszły w mięso.
  • drugie danie 2. Gdy ćwiartki odstały swój czas przełożyć je skórą w stronę patelni i obsmażyć z obu stron na złoto - brązowy kolor ( najlepiej gdyby patelnia była duża i głęboka ).
  • drugie danie 3. Jak już mamy obsmażone ćwiartki wlać wodę przegotowaną dodać suszone warzywa i całość dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa i wyparowania szklanki wody. Oczywiście w czasie duszenia co jakiś czas mięso przekręcać.
  • drugie danie 4. Gdy mięso jest już mięciutkie dodać pieczarki oczyszczone i pokrojone w kawałki i całość dusić już bez przykrycia do miękkości pieczarek lekko doprawić przyprawą z solą. W międzyczasie śmietanę z mąką rozrobić z gorącym wywarem od sosu. Jak już pieczarki są mięciutkie wkroić natkę pietruszki.
  • drugie danie 5. Do ćwiartek z kurczaka i pieczarek z natką pietruszki wlać wcześniej rozrobioną śmietanę nie zapomnijmy do śmietany dodać szczyptę cukru wtedy nie zważy się podczas dodania do sosu. Podusić z wlaną śmietaną tak długo aż zrobi się gęstawy sos.
  • drugie danie 6. Tak przygotowane ćwiartki z kurczaka w sosie podałam z całymi ziemniakami oraz surówką z pomidorów malinowych i żółtych ze szczypiorkiem czosnkowym i kefirem śmietankowym. Takim sposobem obiad wyszedł pyszny a pieczarki się nie zmarnowały.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować