Curry z ziemniakami i serem paneer - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser paneer (panir) można kupić, lub zrobić dzień wcześniej z tego przepisu:
https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/paneer-panir-najprostszy-domowy-ser
Jest bardzo prosty. Warto zrobić z 2 litrów mleka.
Curry:
Ziemniaki i cukinię kroimy w niedużą kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
Na oleju przesmażamy cebulę i czosnek około 1 minuty. Dodajemy pomidory i pastę curry. Dusimy ok 5 minut. Po tym czasie dokładamy ziemniaki i cukinię. Wszystko razem dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż ziemniaki zmiękną. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dolewamy dok z cytryny i ewentualnie doprawiamy do smaku (pasta curry jest na tyle bogata, że raczej nie będzie to konieczne).
Ser kroimy w kostkę i smażymy na patelni z każdej strony do zarumienienia.
Curry podajemy z serem i posypane świeżą kolendrą (której niestety nie miałam).
Porady
Pasty curry są dostępne w różnych stopniach ostrości - od łagodnych po bardzo ostre.
Komentarze