Paneer panir - najprostszy domowy ser

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny, lekki, słodki ser do wyrobu którego nie potrzebujecie żadnych kultur bakterii.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Mleko (nie uht) 3,2% - 1 litr
    Ocet (np. jabłkowy) lub sok z cytryny - 1 łyżka

    Potrzebne też będą:
    termometr, sito lub durszlak,
    chusta serowarska (lub gaza opatrunkowa)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ser

Paneer panir - najprostszy domowy ser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Paneer panir - najprostszy domowy ser 1. Zacznijmy od mleka. Do zrobienia sera NIE NADAJE się mleko UHT. Możemy korzystać z mleka świeżego (od rolnika lub sklepowego). Według przepisów mleko pasteryzowane, powinno mieć informację, że było pasteryzowane w niskiej temperaturze. Do tej pory zawsze się tego trzymałam, ale ostatnio korzystałam z mleka pasteryzowanego w wysokiej temperaturze i ser wyszedł fantastyczny.

    Mleko na małym ogniu doprowadzamy do temperatury 82 stopni. Dolewamy ocet lub sok z cytryny (z mojego doświadczenia - ocet sprawdza się lepiej). Podgrzewamy dalej, mieszając do momentu, aż białko zacznie się ścinać, czyli do temperatury ok 95 stopni. Mleko nie powinno zacząć się gotować.
    Wyłączamy gaz i odstawiamy mleko do ostudzenia.
  • Paneer panir - najprostszy domowy ser 2. Sito lub durszlak wykładamy chustą serowarską, lub gazą złożoną 4 razy. Polecam zakup chusty - bardzo szybko się zwraca.

    Na chustę przekładamy ścięty ser. Najlepiej najpierw wybrać największe kawałki, a potem nabierać chochlą resztę.
  • Paneer panir - najprostszy domowy ser 3. Z litra mleka wszyło mi 350g sera. Zostawiamy do odcieknięcia 6 - 8 godzin. W międzyczasie ser 1 lub 2 razy obracamy.

    Jeśli chcecie ser do smarowania wystarczy samo odciekanie, ser będzie zwarty, ale miękki.

    Jeśli chcecie ser twardy i bardziej kruchy, do krojenia, po godzinie odciekania włóżcie do formy i dociśnijcie czymś ciężkim.
  • Paneer panir - najprostszy domowy ser 4. Ja zawsze na ostatnią godzinę odciekania dociskam lekko, aby ser był bardziej zwarty. Jak widać można zrobić to tym, co jest pod ręką :)

    Po odciekaniu ser wkładamy do pojemnika i do lodówki na całą noc.
  • Paneer panir - najprostszy domowy ser 5. Twardy paneer można użyć jako dodatek do curry, a miękki do smarowania kanapek.

    Moja ulubiona wersja to paneer na słodko np na chałce, z miodem i owocami.

Porady

Panir można zrobić także z mleka koziego lub owczego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować