Paneer panir - najprostszy domowy ser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zacznijmy od mleka. Do zrobienia sera NIE NADAJE się mleko UHT. Możemy korzystać z mleka świeżego (od rolnika lub sklepowego). Według przepisów mleko pasteryzowane, powinno mieć informację, że było pasteryzowane w niskiej temperaturze. Do tej pory zawsze się tego trzymałam, ale ostatnio korzystałam z mleka pasteryzowanego w wysokiej temperaturze i ser wyszedł fantastyczny.
Mleko na małym ogniu doprowadzamy do temperatury 82 stopni. Dolewamy ocet lub sok z cytryny (z mojego doświadczenia - ocet sprawdza się lepiej). Podgrzewamy dalej, mieszając do momentu, aż białko zacznie się ścinać, czyli do temperatury ok 95 stopni. Mleko nie powinno zacząć się gotować.
Wyłączamy gaz i odstawiamy mleko do ostudzenia.
2.Sito lub durszlak wykładamy chustą serowarską, lub gazą złożoną 4 razy. Polecam zakup chusty - bardzo szybko się zwraca.
Na chustę przekładamy ścięty ser. Najlepiej najpierw wybrać największe kawałki, a potem nabierać chochlą resztę.
3.Z litra mleka wszyło mi 350g sera. Zostawiamy do odcieknięcia 6 - 8 godzin. W międzyczasie ser 1 lub 2 razy obracamy.
Jeśli chcecie ser do smarowania wystarczy samo odciekanie, ser będzie zwarty, ale miękki.
Jeśli chcecie ser twardy i bardziej kruchy, do krojenia, po godzinie odciekania włóżcie do formy i dociśnijcie czymś ciężkim.
4.Ja zawsze na ostatnią godzinę odciekania dociskam lekko, aby ser był bardziej zwarty. Jak widać można zrobić to tym, co jest pod ręką :)
Po odciekaniu ser wkładamy do pojemnika i do lodówki na całą noc.
5.Twardy paneer można użyć jako dodatek do curry, a miękki do smarowania kanapek.
Moja ulubiona wersja to paneer na słodko np na chałce, z miodem i owocami.
Porady
Panir można zrobić także z mleka koziego lub owczego.
Komentarze