Paneer butter

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Pyszne, aromatyczne, wegetariańskie danie kuchni indyjskiej z domowym serem paneer.

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • 800 ml passaty pomidorowej lub świeżych, dojrzałych zblendowanych pomidorów
    400 ml śmietanki (choć ja wolę mleko kokosowe)
    100 g masła
    2 łyżki startego świeżego imbiru
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki kurkumy
    1 łyżka przyprawy garam masala
    1 łyżka mielonego kuminu
    1/2 łyżki mielonych ziaren kolendry
    1/2 pieprzu cayenne
    1 łyżeczka cynamonu
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1 łyżka cukru trzcinowego
    sól
    ser paneer: (2,5 l mleka, sok wyciśnięty z dwóch cytryn, sól)
    do podania, np.: 300 g ryżu basmati
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Paneer butter - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Paneer butter 1. Zacznij od przygotowania sera paneer, ponieważ trzeba na niego trochę poczekać. Może się to wydawać pracochłonne i wymagające dużo czasu, ale w rzeczywistości robi się to bardzo łatwo i dość szybko. Paneer możesz przygotować dzień lub dwa dni wcześniej i przechowywać go w lodówce.

    W dużym garnku zagotuj mleko. Gdy zacznie się gotować przestaw garnek na mały palnik. Powoli wlewaj sok z cytryn, delikatnie mieszając. Sok z cytryny zakwasi mleko i dzięki temu zacznie się wiązać ser. Ser będzie gotowy, kiedy z mleka powstaną białe strzępy sera i żółta, przezroczysta serwatka. Gdy dojdziesz do tego etapu, musisz odcedzić ser. Najwygodniej zrobić to nad durszlakiem, na którym rozłożona jest ściereczka. Zawartość garnka przelej na durszlak ze ściereczką. Serwatka odpłynie, a ser pozostanie na ściereczce. Następnie odciśnij nadmiar płynu, zaciskając ser w ściereczce. Uformuj z sera mniej więcej prostopadłościenny kształt, tak, aby dało się go pokroić w kostkę i lekko posól. Zawinięty ser włóż do durszlaka i dociśnij go czymś ciężkim, wtedy szybciej nabierze odpowiedniej konsystencji. Po około godzinie będzie gotowy do dalszej obróbki.

    W międzyczasie, w innym garnku roztop połowę masła i podsmaż na nim czosnek i imbir. Dodaj wszystkie przyprawy (oprócz soli i cukru). Podsmażaj kilka sekund. Następnie wlej passatę pomidorową, śmietankę lub mleko kokosowe i dodaj resztę masła. Gotuj sos pod lekko uchyloną pokrywką, dopóki nie wyparuje około 1/3 płynu. Dodaj cukier i sól. Następnie dodaj pokrojony w kostkę paneer (możesz go lekko podsmażyć na maśle, przed dodaniem do sosu) i gotuj jeszcze 2 – 3 minut. Zdejmij garnek z palnika i przed podanie poczekaj jeszcze około 10 minut, aby ser wchłonął aromaty przypraw.

    Ryż wypłucz pod bieżącą wodą i ugotuj na sypko (do ugotowania jednej porcji ryżu potrzebujesz dwóch porcji wody, gdy ryż wchłonie całą wodę, nakryj go i zostaw jeszcze na kilka minut w garnku).

    Paneer butter podawaj na gorąco z ryżem.

Porady

Jeśli paneer przygotujesz dzień lub dwa dni wcześniej i przechowasz go w lodówce, to przygotowanie dania skróci się o 1,5 godziny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować