Cukinia konserwowa

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Jak co roku trochę nowości do piwnicy poleci, żeby zimową porą było co skubnąć do obiadu. W tym roku do zestawu dołączy cukinia konserwowa. Prosto i szybko się ją robi, jak sama nazwa wskazuje, cukinia zastąpiła ogórki i faktycznie w smaku przypomina ogórki konserwowe. Muszę przyznać, że bardzo smacznie wyszła ta cukinia i będę jeszcze ją robić w tym roku. Na zimę zawsze lubię mieć spory zapas swoich zapraw, bo jednak swoje zawsze najlepsze. Zaprawy robię w tym roku z małym pomocnikiem, coraz bardziej się garnie do tej kuchni, nie mam serca go wyganiać do zabawy. Widzę ile ma frajdy, jak może pomóc i jak się cieszy, jak go chwalę, także cukinie kroił młody i trochę próbował sił z kratką z marchewki. Żeby trochę urozmaicić moje słoiki i pod kątem syna patrząc, zrobiłam do każdego słoika po parę plasterków kratki cukinii i marchewki.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 sztuki młodej cukinii
    1 cebula
    6 ząbków czosnku
    1 marchewka
    6 łodyg baldachimów kopru
    3 listki laurowe
    3 łyżeczki gorczycy
    9 kulek ziela angielskiego
    15 ziarenek pieprzu czarnego ziarnistego
    1 szt. papryczki chili - opcjonalnie
    2 łyżki octu spirytusowego 10 % na każdy słoik

    Zalewa

    woda zlana ze słoików
    1 łyżka z czubkiem soli kamiennej na 1 l wody
    1½ łyżki cukru na 1 l wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Cukinia konserwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyj warzywa, następnie obierz marchewkę, cebule i czosnek. Z cukinii odetnij końce, następnie pokrój w plasterki grubości 0,5 – 1 cm. Marchewkę pokrój w plasterki, cebule w piórka, czosnek ząbki pozostaw w całości. Dla ozdoby i dla oka syna zrobiłam po parę plasterków kratki z cukinii i marchewki przy pomocy specjalnego nożyka do warzyw.
    Do każdego wyparzonego słoika wrzuć gałązkę kopru, po parę piórek cebuli, 2 ząbki czosnku, po jednym listku laurowym, po 1 łyżeczce gorczycy, po 3 kulki ziela angielskiego, po 5 ziarenek pieprzu.
    Układaj plasterki cukinii dość ciasno w słoikach, wrzucając gdzie nie gdzie plasterki marchewki. Na wierzch słoika wrzuć gałązkę kopru.
    W czajniku zagotuj wodę. Następnie przykryj wierzch słoika dużą łyżką i zalej wrzącą wodą, nałóż nakrętki i pozostaw na 15 min.
    Po tym czasie zlej wodę ze słoików do rondelka, wsyp sól i cukier, następnie zagotuj.
    Do każdego słoika wlej po 2 łyżki octu, następnie zalej wrzącą zalewą, ranty słoików wytrzyj ściereczką, mocno zakręć. Słoiki odwróć do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia, najlepiej owiń je ręcznikiem lub kocem.

Porady

Możesz dodać do każdego słoika po 2, 3 plasterki papryczki chili jeśli lubisz ostrzejsze smaki i nie będą jadły tej cukinii dzieci oczywiście. Jeśli chcesz możesz słoiki pasteryzować 5 min. od momentu zagotowania się wody w garnku, następnie wyjmij słoiki na ręcznik. Na drugi dzień słoiki wynieś do piwnicy. Naszą cukinie smakowaliśmy po tygodniu od zaprawienia, wyszła smaczna, chrupiąca w smaku przypomina ogórki konserwowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować