ok 2 kg pokrojonej w kostkę cukinii
po 3 plastry marchewki na każdy słoik
ziele angielskie
po 2 plastry cebuli na słoik
gorczyca
baldachimy kopru
liść laurowy
ZALEWA
5 szklanek wody
łyka soli
pół szklanki octu 10%
1 szklanka cukru
Cukinia konserwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie pokroić w kostkę lub wąskie paski. Do każdego słoika na dno wrzucić po 2-3 plastry marchwi, plaster cebuli, liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego, kawałek kwiatu kopru i kilka lulek gorczycy. Następnie układać cukinie i na wierzch również dać plaster cebuli i marchewki.
2.Składniki na zalewę zagotować i nalewać do słoików. Szczelnie zakręcić i sprawdzić czy się nie leją. Zakręcone słoiki pasteryzować do momentu zmiany koloru cukinii. Gotowe słoiczki studzić na ścierce odwrócone dnem do góry.
Komentarze