Cukinia konserwowa

4.88 (208 ocen)

W sam raz jako dodatek do zimowych obiadów.

Składniki:

  • ok 2 kg pokrojonej w kostkę cukinii
    po 3 plastry marchewki na każdy słoik
    ziele angielskie
    po 2 plastry cebuli na słoik
    gorczyca
    baldachimy kopru
    liść laurowy

    ZALEWA
    5 szklanek wody
    łyka soli
    pół szklanki octu 10%
    1 szklanka cukru
Wystaw ocenę:

4.88 (208 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Cukinia konserwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cukinia konserwowa 1. Cukinie pokroić w kostkę lub wąskie paski. Do każdego słoika na dno wrzucić po 2-3 plastry marchwi, plaster cebuli, liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego, kawałek kwiatu kopru i kilka lulek gorczycy. Następnie układać cukinie i na wierzch również dać plaster cebuli i marchewki.
  • 2. Składniki na zalewę zagotować i nalewać do słoików. Szczelnie zakręcić i sprawdzić czy się nie leją. Zakręcone słoiki pasteryzować do momentu zmiany koloru cukinii. Gotowe słoiczki studzić na ścierce odwrócone dnem do góry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować