Zapraszam crumble z gruszkami lub gruszki pod kruszonką. Pyszny deser z jesiennymi owocami. Polecam.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
3 duże gruszki
1 łyżeczka cynamonu
3/4 szkl mąki pszennej
4 łyżki cukru trzcinowego
100 g masła
1 mała łyżeczka cukru waniliowego
forma żaroodporna
masło do formy
Crumble z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki myjemy i osuszamy z wody. Kroimy i usuwamy gniazda nasienne. Obieramy i kroimy w dużą kostkę. Formę żaroodporną smarujemy masłem. Wkładamy pokrojone gruszki i posypujemy cynamonem. Mąkę, cukier, cukier waniliowy i masło wkładamy do miski i przygotowujemy kruche ciasto. Robimy kruszonkę i przekładamy na gruszki. Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze