Crumble z gruszkami i jeżynami w maślanej kruszonce z lodami

5 (10 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Znakomity owocowy deser , z maślanym , chrupiącym wierzchem i gałeczką lodów , mniam , pychota :)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok . 500 g owoców - 3 średnie gruszki , kilka jeżyn
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Kruszonka :
    100 g masła
    1 szklanka mąki pszennej
    3 łyżki cukru pudru
    szczypta soli
    1 łyżeczka cukru z wanilią
    Dodatkowo:
    6 małych kokilek lub 4 większe posmarowane masłem
    ulubione lody
    tarta czekolada
    listki mięty
    jeżyny
Wystaw ocenę:

5 (10 ocen)

Zobacz również:

Desery Crumble Kruszonka

Crumble z gruszkami i jeżynami w maślanej kruszonce z lodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Crumble z gruszkami i jeżynami w maslanej kruszonce z lodami 1. Składniki kruszonki zarabiam palcami aż powstaną grudki ciasta , wstawiam na ok . 30 minut do lodówki .
    Gruszki obieram ze skórki , pozbawiam środków , kroje na cząstki , jeżyny pozbawiam szypułek , owoce posypuję mąką ziemniaczaną , mieszam , nakładam do kokilek .
    Owoce posypuję kruszonką , wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni , piekę ok . 30 minut do zrumienienia ciasta .
    Kokilki z zawartością lekko studzę , podaję z kulką lodów , osypane tartą czekoladą z listkami mięty :)

Porady

Ilość owoców jest uzależniona od wielkości kokilek. Crumble jeśli nie mamy kokilek możemy zrobić w jednym większym naczyniu do pieczenia :) Jeśli nie chcemy deseru podawać z lodami możemy osypać go cukrem pudrem , też smakuje wybornie :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować