Zapraszam na bardzo smaczne ciasto z jabłkami i gruszkami. Ciasto kruche przygotowałam bez jajek z dodatkiem cukru waniliowego. Ciasto polecam na podwieczorek.
2 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
2,5 szkl mąki pszennej
200 g masła lub margaryny
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 małych jabłek
3 średnie gruszki
4 łyżki kaszy manny
blaszka 24 x 24
papier do pieczenia
Kruche z jabłkami i gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na kruche ciasto wkładamy do miski i zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części na 3/4 i 1/4, przekładamy do woreczków i wykładamy do lodówki. Jabłka i gruszki myjemy i osuszamy z wody, kroimy i obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Owoce ścieramy na tarce jarzynowej i dodajemy połowę kaszy manny i mieszamy. Odstawiamy. Większą cześć ciasta wyjmujemy z lodówki i ponowne zagniatamy, rozwałkowujemy i wkładamy ciastem dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakuwamy widelcem i posypujemy kaszą manną. Przekładamy na ciasto starte owoce.
Drugą cześć ciasta rozwałkowujemy, kroimy nożem paski o szerokości około 1,5 cm i układamy na cieście. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę i 15 minut.
Komentarze