Kruche z jabłkami i gruszkami

4.67 (3 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na bardzo smaczne ciasto z jabłkami i gruszkami. Ciasto kruche przygotowałam bez jajek z dodatkiem cukru waniliowego. Ciasto polecam na podwieczorek.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 szkl mąki pszennej
    200 g masła lub margaryny
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    10 małych jabłek
    3 średnie gruszki
    4 łyżki kaszy manny
    blaszka 24 x 24
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Kruche z jabłkami i gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kruche ciasto wkładamy do miski i zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części na 3/4 i 1/4, przekładamy do woreczków i wykładamy do lodówki. Jabłka i gruszki myjemy i osuszamy z wody, kroimy i obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Owoce ścieramy na tarce jarzynowej i dodajemy połowę kaszy manny i mieszamy. Odstawiamy. Większą cześć ciasta wyjmujemy z lodówki i ponowne zagniatamy, rozwałkowujemy i wkładamy ciastem dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakuwamy widelcem i posypujemy kaszą manną. Przekładamy na ciasto starte owoce.
    Drugą cześć ciasta rozwałkowujemy, kroimy nożem paski o szerokości około 1,5 cm i układamy na cieście. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę i 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować