Piekłam już tradycyjnego murzynka i z jabłkami. Tym razem dodałam gruszkę. Ciasto wyszło pyszne, dość słodkie, czekoladowe i mocno wilgotne. Smakuje wspaniale zarówno z kubkiem zimnego mleka, jak i z filiżanką gorącej kawy.
30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
250 g margaryny
1,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
5 jajek
3 czubate łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki wody
2 gruszki
pół szklanki pokruszonych orzeszków ziemnych
Murzynek z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę, cukier, wodę oraz kakao umieść w rondelku i zagotuj. Wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Gdy mieszanka wystygnie, odlej 1/2 szklanki na polewę i odstaw. Do reszty wbij jajka i wymieszaj np.łyżką drewnianą. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, ponownie wymieszaj, aż masa będzie jednolita. Gruszki umyj, obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Cząstki gruszek wymieszaj z ciastem.
2.Tak przygotowane ciasto przelej do keksówki ( o dł.40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 45 – 50 minut, aż ciasto wyrośnie, a patyczek wbity do środka będzie suchy. Gorące ciasto wyjmij z foremki do studzenia i polej pozostawioną mieszanką czekoladową. Wierzch posyp pokruszonymi orzeszkami. Smacznego :)
Komentarze