Murzynek z gruszkami

5 (163 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Piekłam już tradycyjnego murzynka i z jabłkami. Tym razem dodałam gruszkę. Ciasto wyszło pyszne, dość słodkie, czekoladowe i mocno wilgotne. Smakuje wspaniale zarówno z kubkiem zimnego mleka, jak i z filiżanką gorącej kawy.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g margaryny
    1,5 szklanki cukru
    2 szklanki mąki pszennej
    5 jajek
    3 czubate łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki wody
    2 gruszki
    pół szklanki pokruszonych orzeszków ziemnych
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Murzynek z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • murzynek z gruszkami 1. Margarynę, cukier, wodę oraz kakao umieść w rondelku i zagotuj. Wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Gdy mieszanka wystygnie, odlej 1/2 szklanki na polewę i odstaw. Do reszty wbij jajka i wymieszaj np.łyżką drewnianą. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, ponownie wymieszaj, aż masa będzie jednolita. Gruszki umyj, obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Cząstki gruszek wymieszaj z ciastem.
  • 2. Tak przygotowane ciasto przelej do keksówki ( o dł.40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 45 – 50 minut, aż ciasto wyrośnie, a patyczek wbity do środka będzie suchy. Gorące ciasto wyjmij z foremki do studzenia i polej pozostawioną mieszanką czekoladową. Wierzch posyp pokruszonymi orzeszkami. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować