Clafoutis z czereśniami

4.5 (197 ocen)

Clafoutis to francuski deser składający się z czereśni zalanych naleśnikowym ciastem, które zapieka się w piekarniku i podaje na ciepło, posypując cukrem pudrem. Jest bardzo charakterystyczny w smaku. Trochę jak pudding, trochę jak gruby naleśnik. Najlepszy na ciepło, tuż po wyjęciu z piekarnika.

Składniki:

  • Składniki: (na formę o średnicy ok. 23 cm)

    Ciasto:
    2 duże jajka
    1/3 szkl cukru
    szczypta soli
    200 g jogurtu naturalnego
    2 łyżki wiśniówki
    100 g mąki pszennej tortowej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    masło i kasza manna do formy
    400 g czereśni, odpestkowanych
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery Clafoutis

Clafoutis z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę o średnicy 23 cm (lub mniejszą, wtedy ciasto będzie wyższe) wysmarować masłem i posypać kasza manną. Czereśnie umyć, wydrylować z pestek i ułożyć w formie.
  • 2. Ciasto: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli do jasności i puszystości. Następnie dodać jogurt oraz wiśniówkę i dalej miksować. Na koniec wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość krótko zmiksować, aż do połączenia składników.

    Gotowe ciasto wylać na czereśnie w formie, wyrównując szpatułką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 30 minut, aż Clafoutis lekko się zarumieni.



    Upieczone ciasto oprószyć cukrem pudrem. Podawać na ciepło, np. w towarzystwie lodów. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować