Clafoutis z truskawkami

4.5 (169 ocen)

  • 50 min

Pyszny deser kuchni francuskiej. Najlepiej smakuje podany na ciepło. Polecam, bo pyszne :-)

  • 50 min

Składniki:

  • 400 gr świeżych truskawek
    125 gr mąki pszennej
    100 gr cukru pudru
    Szczypta soli
    3 jajka
    300 ml mleka
    Cukier puder do dekoracji
    Margaryna i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Clafoutis z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć, dokładnie osuszyć, usunąć szypułki i przekroić na pół. Formę do pieczenia o wymiarach 20cmx30cm natłuścić margaryną i wysypać tartą bułką. Na dno formy wysypać truskawki. Do miski włożyć pozostałe składniki: mąkę, jajka, cukier puder, sól, mleko i dokładnie zmiksować na gładką lejącą masę. Masa ma konsystencję ciasta naleśnikowego – tak ma być. Masę wylać na truskawki. Piec w nagrzanym do 180stC 40 minut, do zarumienia. Funkcja góra-dół z termoobiegem. Ciasto mocno wyrośnie, po wyjęciu z piekarnika spada – taki urok ciasta. Podawać ciepłe, oprószone cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować