Pyszny deser kuchni francuskiej. Najlepiej smakuje podany na ciepło. Polecam, bo pyszne :-)
50 min
Składniki:
400 gr świeżych truskawek
125 gr mąki pszennej
100 gr cukru pudru
Szczypta soli
3 jajka
300 ml mleka
Cukier puder do dekoracji
Margaryna i bułka tarta do formy
Clafoutis z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki umyć, dokładnie osuszyć, usunąć szypułki i przekroić na pół. Formę do pieczenia o wymiarach 20cmx30cm natłuścić margaryną i wysypać tartą bułką. Na dno formy wysypać truskawki. Do miski włożyć pozostałe składniki: mąkę, jajka, cukier puder, sól, mleko i dokładnie zmiksować na gładką lejącą masę. Masa ma konsystencję ciasta naleśnikowego – tak ma być. Masę wylać na truskawki. Piec w nagrzanym do 180stC 40 minut, do zarumienia. Funkcja góra-dół z termoobiegem. Ciasto mocno wyrośnie, po wyjęciu z piekarnika spada – taki urok ciasta. Podawać ciepłe, oprószone cukrem pudrem.
Komentarze