CLAFOUTIS Z CZEREŚNIAMI

0 (0 ocen)

  • 45 min

Clafoutis to tradycyjny francuski deser składający się ze świeżych owoców upieczonych pod warstwą ciasta.Ja dziś mam dla Was wersję z czereśniami , które już kuszą z targów i straganów.Takie clafoutis jest świetnym pomysłem na lekki, słodki obiad w upalny dzień, albo słodki podwieczorek.

  • 45 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( forma 26 cm )

    * czereśnie – ok. 400 g

    * mąka pszenna – 150 g

    * jajko – 3 szt

    * śmietana 12% – 200 ml

    * cukier – 100 g

    * masło – 2 łyżki

    * skórka cytrynowa – 1 łyżka

    * bułka tarta – 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Clafoutis z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Wydrylowane czereśnie posypujemy łyżką cukru i na chwilę odstawiamy.

    Mąkę przesiewamy z cukrem, szczyptą soli i skórką z cytryny.

    Dodajemy ubite jajka oraz śmietanę i dokładnie mieszamy.

    Formę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą i układamy czereśnie.

    Zalewamy ciastem i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 35-40 minut.

    Po upieczeniu możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować