Clafoutis z czereśniami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Kiedy pojawiają się pierwsze czereśnie zawsze przygotowuję ten francuski deser, który z założenia jest zakalcem. Smakiem przypomina pudding, a niektórym również naleśniki. Deser jest bardzo smaczny i prosty do przygotowania.

  • 45 min

Składniki:


  • czereśnie 500g,
    mąka 150g,
    cukier 100g,
    3 jajka,
    200 g śmietany 12%,
    cukier waniliowy 1 łyżka,
    wiśniówka 2 łyżki,
    skórka starta z 1 cytryny,
    bułka tarta do obsypania formy,
    masło do wysmarowania formy,
    cukier puder do posypania,
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Naleśniki

Clafoutis z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Clafoutis z czereśniami 1. Czereśnie drylujemy i osuszamy. Posypujemy je łyżką cukru, skrapiamy wiśniówką i odstawiamy.
  • Clafoutis z czereśniami 2. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, pozostały cukier, skórkę startą z cytryny, cukier waniliowy i sól.
  • Clafoutis z czereśniami 3. Jajka ubijamy na puszystą piane, dodajemy do suchych składników i miksujemy. Kolejno wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy.
  • Clafoutis z czereśniami 4. Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na dno foremki wysypujemy czereśnie (powinny być w miarę suche, aby nie zabarwiły ciasta) i wlewamy ciasto. Pieczemy je w 180 stopniach przez 35 minut. Po wyjęciu ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)

Porady

Ciasto można podawać jeszcze ciepłe lub zimne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować