Clafoutis z czereśniami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Clafoutis czyli owoce pieczone w cieście naleśnikowym to pyszny, francuski deser, który sprawdzi się również jako śniadanie na słodko.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g czereśni (bez pestek)
    3 duże wiejskie jajka
    80 g cukru
    2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
    szczypta soli
    100 g mąki
    100 ml śmietany 30 %
    150 ml mleka 3,2 %
    Dodatkowo:
    1/2 łyżki masła (do wysmarowania kokilek/formy)
    cukier puder (do posypania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Naleśniki

Clafoutis z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kokilki lub formę do zapiekania o średnicy ok. 26 cm wysmarować masłem. Na dnie ciasno poukładać czereśnie.
    Jajka wbić do miski dodać sól, cukier i cukier waniliowy. Ubić trzepaczką lub mikserem do lekkiego podwojenia objętości. Dodać mąkę, mleko oraz śmietanę i ponownie ubić. Owoce delikatnie zalać ciastem. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30-35 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Czereśnie Mąka Mleko Owoce Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować